17 / 05 / 2024

Konut kredisi erken ödeme cezası iadesi!

 Konut kredisi erken ödeme cezası iadesi!

Taşınmaz mal sahibi olmak isteyen kişilerin bankalardan çektiği kredinin vadesinden önce kapatılması durumunda bazı cezalarla karşılaşılabiliyor.Peki konut kredisi erken ödeme cezası iadesi var mı?


Konut kredisi erken ödeme cezası iadesi!

Tüketici Kanununda yer alan bilgilere göre tüketici, vadesi gelmemiş bir veya birden çok taksit ödemesinde bulunabileceği gibi, konut finansmanı borcunun tamamını erken ödeyebiliyor. 


Bu durumlarda konut finansmanı kuruluşu, erken ödenen miktara göre gerekli tüm faiz ve diğer maliyet unsurlarına ilişkin indirim yapmakla yükümlü oluyor.


Faiz oranının sabit olarak belirlenmesi durumunda, sözleşmede yer verilmek şartıyla, bir ya da birden fazla ödemenin vadesinden önce yapılması durumunda, konut finansmanı kuruluşu tarafından tüketiciden erken ödeme tazminatı talep edilebiliyor. 


Erken ödeme tazminatı gerekli faiz indirimi yapılarak hesaplanan ve tüketici tarafından konut finansmanı kuruluşuna erken ödenen tutarın kalan vadesi otuz altı ayı aşmayan kredilerde yüzde birini, kalan vadesi otuz altı ayı aşan kredilerde ise yüzde ikisini geçemiyor. 


Oranların değişken olarak belirlenmesi halinde tüketiciden erken ödeme tazminatı talep edilemiyor.Peki konut kredisi erken ödeme cezası iadesi var mı?


Yargıtay kararlarına göre konut kredisi erken kapatma cezası iadesinin yapılması gerekiyor.Yine Yargıtay kararlarına göre Borç yapılandırmasını kabul eden bankanın erken ödeme komisyonu ve plan değişikliği adı altında yeniden ücret talep etmesinin usul ve yasaya aykırı olduğu belirtiliyor.

Konut kredisi erken ödeme cezası ne kadar?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com