19 / 05 / 2024

Konut kredisi almada yaş sınırı var mı?

Konut kredisi almada yaş sınırı var mı?

Bankaların sunduğu düşük faizli konut kredileri ile uzun vadede gayrimenkul sahibi olunabiliyor.Kredi imkanları bankadan bankaya değişliklik gösteriyor. Peki konut kredisi almada yaş sınırı var mı?


Konut kredisi almada yaş sınırı var mı?

Konut kredisi, satın alınacak konut ya da arsa gibi taşınmazların banka tarafından ipotek altına alınarak, konutun değerinin büyük bir kısmına karşı verilen kredi türü olarak tanımlanıyor.


Konut kredisi verilecek kişilerde aranan özellikler bankadan bankaya değişkenlik gösteriyor. Her bankanın almak istediği müşteri profili birbirinden farklı oluyor.


Bankalar, mevcut kredibilitenizi öğrenmek için araştırma yapıyor. Burada hem geçmiş kredi performansı, hem de kredi geçmişi inceleniyor. Geçmişte ödenmemiş kredi borcu sebebiyle hakkında takip kararı çıkan veya kredi geri ödeme performans kriteri olumsuz olan  kişilere ve özellikle bankalar tarafından kredi takip skorlaması başarısız olan kişilere konut kredisi verilmiyor. 


Bu kişilerin dışında şartlara uyan bankaların konut kredilerinden faydalanmak isteyen sabit gelirli kimseler, gerekli belgeler ile bankaya giderek konut kredisi için başvuruda bulunabiliyor. 


Daha sonra ekspertiz kredi kullanılmak istenen eve giderek, evin değerini belirliyor. Ekspertiz evin ancak yüzde 75'ine kredi verebiliyor. Ekspertiz sonrası rapor bankaya 1 yada 3 iş gününde ulaşıyor. Sonra da banka, kredi ile ilgili kesin kararını tüketiciye iletiyor. 


Kredi talebinin onaylanması durumunda kredinin kullandırımı için tapu ipotek işlemleri yapılıyor ve banka evi satan kişiye hesap açarak ödemeyi yapıyor. Peki konut kredisi almada yaş sınırı var mı?


Konut kredisi alabilecak olan kişilerin yaşı en küçük 18 olarak belirlenirken,en büyük konut kredisi kullanacak kişinin yaşı ve kredinin vadesi toplamının 70’i aşmaması gerekiyor. Örneğin 65 yaşındaki kişilerin kullanabileceği kredinin vadesinin maksimum 5 yıl olması gerekiyor.

Konut kredisi kimlere veriliyor?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com