Konut kredisi, banka tarafından konutun ipotek altına alınarak, taşınmazın değerine göre verilen bir kredi türü oluyor. Peki konut kredisi alan ihtiyaç kredisi alabilir mi? Konut ve ihtiyaç kredisi aynı anda çekilebilir mi? diyorsanız işte yanıtı...
Konut kredisi alan ihtiyaç kredisi alabilir mi?
Konut kredisi; satın alınacak konut ya da arsa gibi taşınmaz malların banka tarafından ipotek altına alınarak, konutun değerinin büyük bir kısmına karşı verilen kredi türü olarak ifade ediliyor. Konut kredisi vadeleri uzatılabiliyor. İpotek, kredi ödemelerin tamamlanmasıyla kaldırılıyor.
Konut kredilerinde bankalar alacağını teminat altına almak için, alınacak evin ya da kredi borçlusu üzerine olan bir başka evin üzerine kendi adlarına ipotek tesis ediyor. Bu uygulama ile banka, kredi borçlusundan alacağını tahsil edemezse ilgili konutu satarak alacağını tahsil etme hakkına sahip oluyor. Bu nedenle bankalar hukuken satışında sorun çıkmayacak konutları teminat olarak almayı tercih ediliyor.
Peki konut kredisi alan ihtiyaç kredisi alabilir mi? Konut ve ihtiyaç kredisi aynı anda çekilebilir mi? diyorsanız işte yanıtı...
Kendi bankanızdan çekmiş olduğunuz krediyi ödediğiniz sırada yeni bir ihtiyacınız için kredi çekmek zorunda iseniz bazı özellikleri taşımanız gerekiyor. Özellikle bu tarz müşteriler için bankalar ilk olarak kişinin kredi notuna bakıyor.
Eğer vatandaşlar daha önceden çekmiş olduğu kredinin geri ödeme sırasında herhangi bir problem yaşamıyor ve aylık ödemelerini düzenli olarak kontrol ediyor ise kredi puanı sürekli olarak yükseliyor. Tabi buna karşılık olarak bankalar ikinci krediyi kullandırma yönünle mehil gösteriyor.
Krediyi talep eden kişinin maaş durumuna göre aylık ev kirası ve aile birey sayısına göre geçim miktarını çıktıktan sonra elinde kalan miktarı ikinci krediyi de ödemeye yetiyor ise bankalar ikinci hatta üçüncü krediye bile müsaade edebiliyor.
Kat irtifaklı tapuya kredi alınır mı?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com