03 / 05 / 2024

Kat irtifaklı tapuya kredi alınır mı?

Kat irtifaklı tapuya kredi alınır mı?

Konut kredisi ile uzun vadede düşük faiz oranları ile konut sahibi olunabiliyor .Ancak kredi almak için bazı koşulları yerine getirmek gerekiyor. Peki Kat irtifaklı tapuya kredi alınır mı? diyorsanız işte yanıtı...


Kat irtifaklı tapuya kredi alınır mı?

Konut kredisi almak isteyen vatandaşlar, kendisine en uygun olan herhangi bir bankadan kredi alabiliyor. Ancak kişinin daha önceden sorunlu kredisi varsa ve bankalar tarafından verilen kredi skorlaması kötüyse kredi kullanamıyor.


Konut kredisi için gerekli belgeler şu şekilde;


1.Nüfus Cüzdanı fotokopisi veya noter tasdikli sureti,

2.İkametgâh belgesi veya her hangi bir kuruma ait son 3 aylık fatura,

3.Maaş bordrosu yada gelir gösterir nitelikte belge,

4.Alınacak konutun tapu fotokopisi,

5.Varsa tapu fotokopileri, kira kontratları veya diğer gelir olarak gösterilebilecek belgeler,

6.Son aya ait maaş bordrosu veya şirket yazısı.


Konut kredisi evraklarının yanında konutta aranan özellikler de bulunuyor.  Peki Kat irtifaklı tapuya kredi alınır mı? diyorsanız işte yanıtı...


Kat irtifaklı tapu, resmi olarak inşaat halinde gözüken ve iskan belgesi olmayan ev oluyor. Bu nedenle bu yapılarda yapılan satışlarda dairenin değil arsa hissesinin satışı gerçekleşmiş oluyor. 


Bir diğer ifade ile iskanı olmayan ev satışında alıcıya verilen tapu, kat irtifaklı tapu yani arsa tapusu oluyor. 


Kat irtifakı olan henüz kat mülkiyeti alınmamış konutlar için de yapı kullanım izin belgesi ve inşaat ruhsatının bankaya verilmesi gerekyoir. Banka bu belgelerle beraber konutun kredilendirme koşullarını değerlendiriyor..


Banka öncelikle kat mülkiyeti olan konutlara konut kredisi kullandırmayı tercih etse de, kat irtifakı olan konutlara da kredi verilebiliyor. 

Konut kredisi peşinat oranı 2016!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com