05 / 05 / 2024

Kiraya zam nasıl yapılır?

Kiraya zam nasıl yapılır?

Ev sahibinin yasal hakları arasında kiraya zam yapmakta bulunuyor.Kiraya zam yapılmasına ilişkin esaslara Borçlar Kanununda da yer veriliyor.Peki kiraya zam nasıl yapılır?Kira artış oranı nasıl hesaplanır?


Kiraya zam nasıl yapılır?

Kira sözleşmesi ev sahibi ile kiracı arasında imzalanıyor ve kira süresine, bedeline,zammına,zammın ne zaman yapılacağına ilişkin  bilgiler içeriyor.

Kira sözleşmesinde yazılı olarak açıkça belirtilmediği sürece,kiraya zam yapılamıyor.


Borçlar Kanunu madde 344 gereğince,dönemin enflasyon oranlarını geçmeyecek şekilde kiracıya zam yapılması öngörülüyor. Enflasyon oranlarından Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) yeni adıyla Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi verileri, kira zammı hesabında kullanılıyor.Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor.


Bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde bu kural uygulanıyor. Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirleniyor.


Kiraya zam nasıl yapılır?

ÜFE oranları kapsamında 12 aylık ortalamalar ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde değişim oranı yer alıyor.Türkiye İstatistik Kurumu konuya açıklık getiriyor.


Kira zam hesaplamalarında TÜİK tarafından Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi Kullanıcıları Rehberi'nde yapılan açıklamaya göre, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde değişiminin esas alınması gerekiyor.Söz konusu oranlar her ayın 3'ünde Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor.  


ÜFE oranları da TÜİK tarafından Şubat ayı için açıklandı.Kira zam hesabında bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı kullanılıyor. Buna göre, Şubat ayında kiracıya en fazla %3,28 oranında zam yapılacak. 



Kira artış oranı nasıl hesaplanır?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com