05 / 05 / 2024

Kira artış oranı nasıl hesaplanır?

 Kira artış oranı nasıl hesaplanır?

Gayrimenkulünü kiraya veren ev sahipleri,yıl sonunda sözleşmenin yenilenmesi durumunda kiracısına belli oranlarda zam yapabiliyor.Peki kira zammı ne kadar olmalı?Kira artış oranı nasıl hesaplanır?


Kira artış oranı nasıl hesaplanır?

Ev sahipleri kiracılarına sözleşmeleri bittiği senenin sonunda kira zammı uygulayabiliyor.Kiracılara yapılcak artış oranları sınırları,Borçlar Kanununda açıklanıyor.


Kanuna göre kira sözleşmelerinin dışında kiracı aleyhine bir değişiklik yapılamıyor.Kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanıyor.


Üretici Fiyat Endeksi hesaplaması yalnız mesken kiralamalarında zorunlu oluyor,işyeri kiralamalarını kapsamıyor. Kanunda yapılan değişiklikler gereğince, işyerlerindeki ÜFE hesap zorunluluğu 2020 yılına erteleniyor.


İşyeri kiralamalarında sözleşme serbestisi uygulanıyor. Sözleşmede kira artışına dair hangi hükme yer verilmişse o doğrultuda zam yapılıyor.


Kira artış oranı nasıl hesaplanır?

Yeni kira kanunu olarak da nitelendirilen Borçlar Kanununda yer alan madde 344'e göre, kira bedelinde yapılacak artışlar, ÜFE oranlarından yüksek olamıyor.


ÜFE ile yapılacak zam hesaplamalarında Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) tarafından yapılan açıklamalara göre ÜFE oranlarından bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranının hesaplamalarda kullanılması gerektiği öngörülüyor.


Enflasyon oranları da her ay TÜİK tarafından açıklanıyor.2015 yılı Şubat ayı TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre; Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2014 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre %0,76 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre %6,36 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %6,36 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %10,25 artış gösterdi.


Buna göre Ocak 2015'te mesken kiracılarına en fazla %6,36 oranında zam yapıldı.



Kira tespit davası nasıl açılır?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com