Evini kiraya veren ev sahipleri, sözleşmenin yenilenmesi halinde zam yapma hakkına sahip oluyor. Ancak zammın ÜFE oranları baz alınarak yapılması gerekiyor. Peki kiraya yapılan fazla zamma nasıl itiraz edebilirim? diyorsanız işte yanıtı...
Kiraya yapılan fazla zamma nasıl itiraz edebilirim?
Konut veya işyeri kiralayan kiracılar, kira dönemi sonunda kiralamaya devam etmeleri halinde yıllık zamla karşılaşabiliyor. Mal sahipleri yenilenen kiralamalarda zam yapma hakkına sahip oluyor.
Ancak yapılacak bu zam mal sahibinin istediği oranda değil, kanunen belirtilen oranda oluyor.
Kanuni yıllık kira artış oranı, Borçlar Kanunu kapsamında belirlenen oran oluyor. Kanunen, kira artışı oranının dönemin üretici fiyat endeksi oranlarını geçmemesi gerekiyor. Senelik kira artışı hesaplamalarında kullanılan oranlar her ay TÜİK tarafından açıklanıyor. ÜFE oranlarından 12 aylık baz alınarak kiracıya zam yapılıyor.
Bazen ev sahipleri Üfe oranlarından fazla zam yapabiliyor. Peki kiraya yapılan fazla zamma nasıl itiraz edebilirim? diyorsanız işte yanıtı...
Kiraya fazla zam yapılması durumunda kiracılar kira bedelinin tespiti için dava açarak bu zamma itiraz edebiliyor.
Kira bedelinin belirlenmesine ilişkin dava her zaman açılabiliyor. Bu dava gayrimenkulün bulunduğu yerin Sulh Hukuk Mahkemesi'ne giderek açılıyor.
Ancak, bu dava, yeni dönemin başlangıcından en geç 30 gün önceki bir tarihte açıldığı ya da kiraya veren tarafından bu süre içinde kira bedelinin artırılacağına ilişkin olarak kiracıya yazılı bildirimde bulunulmuş olması şartıyla, izleyen yeni kira dönemi sonuna kadar açıldığı takdirde, mahkemece belirlenecek kira bedeli, bu yeni kira döneminin başlangıcından itibaren kiracıyı bağlıyor.
Sözleşmede yeni kira döneminde kira bedelinin artırılacağına ilişkin bir esas varsa, yeni kira döneminin sonuna kadar açılacak davada mahkemece belirlenecek kira bedeli de, bu yeni dönemin başlangıcından itibaren geçerli oluyor.
Kira artışında yasal oran nedir?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com