29 / 04 / 2024

Kiracı tahliyesi davası ne kadar sürer?

 Kiracı tahliyesi davası ne kadar sürer?

Kiracılar, Borçlar Kanununda belirtilen haklı nedenlerin meydana gelmesi halinde dava yolu ile tahliye edilebiliyor. Peki kiracı tahliyesi davası ne kadar sürer?


Kiracı tahliyesi davası ne kadar sürer?

Kira hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanunu gereğince, kiracıların ve ev sahiplerinin sahip olduğu bazı hak ve sorumluluklar bulunuyor. Ev sahibi nasıl istediği zaman kiracısını çıkaramıyor ise, kiracı da aynı şekilde ancak haklı gerekçelerin olması halinde evi tahliye edebiliyor.

Kiracı, kiraya verenin yazılı rızasını almadığı sürece, kira ilişkisini başkasına devredemiyor. Buna karşın kiraya veren de, işyeri kiralarında haklı neden olmadıkça bu rızayı vermekten kaçınamıyor.

Kiraya verenin yazılı rızasıyla kira ilişkisi kendisine devredilen kişi, kira sözleşmesinde kiracının yerine geçiyor ve devreden kiracı, kiraya verene karşı borçlarından kurtuluyor.

Kiracının evi boşaltabilmesi için kira sözleşmesinde belirtilen süresinin bitmesini beklemesi gerekiyor. Ancak Borçlar Kanununda kendisine verilen hakları kullanabilir durum oluşması halinde kontrat süresi dolmadan tahliye olabiliyor.

Kiracıyı evden çıkarmanın en kısa yolu,  kiracı ile anlaşıp çıkmasını sağlamak oluyor.Ancak kiracı ile anlaşma sağlanamadığı takdirde dava süreci başlıyor.Peki kiracı tahliyesi davası ne kadar sürer?

Kiracı tahliye davası süresi, dava açılan şehrin mahkeme yoğunluğuna göre ortalama 1 yıl sürebiliyor.

Kiracı tahliye davası avukat ücreti ne kadar?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com