29 / 04 / 2024

İşyeri kiracısı nasıl tahliye edilir?

İşyeri kiracısı nasıl tahliye edilir?

Gayrimenkul kiralamalarında kiracı bazı haklı nedenlerin doğması halinde gayrimenkul sahibi tarafından tahliye edilebiliyor. Peki işyeri kiracısı nasıl tahliye edilir? İşte işyeri kiracısının tahliyesi..


İşyeri kiracısı nasıl tahliye edilir?

Taşınmaz mal sahibi, ev ve işyeri kiralamalarında haklı neden olmaksızın gayrimenkulden tahliye edilemiyor. Ancak kanunda belirtilen nedenlerin oluşması durumunda veya çıkacağı tarih konusunda bir taahhütte bulunmasına rağmen çıkmıyorsa, tahliye davası açılabiliyor.


Taşınmaz sahibinin kiracısını evden çıkatmak için haklı sebeplerinin olması gerekiyor. Bu haklı sebeplerden bazıları taşınmazı kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut ya da işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, kiralananın yeniden inşası veya imarı amacıyla esaslı onarımı, genişletilmesi ya da değiştirilmesi gerekli ve bu işler sırasında kiralananın kullanımı imkânsız olması gibi durumlar haklı nedenler olarak belirtiliyor.


Kira sözleşmesine dayanan her türlü,tahliye,aktin feshi veya tespit davaları ve bu davalarla birlikte açılan alacak, tazminat davalarında görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkmesi oluyor.Peki işyeri kiracısı nasıl tahliye edilir?  diyorsanız işte yanıtı..


İşyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az 15 gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılıyor. 


Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi feshedemiyor.Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az 3 ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebiliyor.

Kiracı tahliyesi davası ne kadar sürer?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com