Gayrimenkul kiralamalarında anlaşma sağlanması halinde gayrimenkulün sahibi ile kiralayan arasında kira kontratı yapılıyor.Peki "kiracı ile kontrat yapılmazsa ne olur?" diyorsanız işte yanıtı..
Kiracı ile kontrat yapılmazsa ne olur?
Kira akdi oalrakta bilinen kira kontratı,“kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme’’ olarak ifade ediliyor.
Gayrimenkulün kiraya verilmesi durumunda, kiracı ile resmi bir sözleşme imzalanması ve yapılan anlaşmanın tüm şartları bu sözleşmede belirtilmesi faydalı oluyor.Çünkü kira kontratı, gayrimenkul sahibi ile kiracısı arasındaki anlaşmayı belgelendirmeye yarıyor. Peki "kiracı ile kontrat yapılmazsa ne olur?" diyorsanız işte yanıtı..
Kira kontratları sözlü bir şekilde de yapılabiliyor. Genellikle tanıdık ve akraba ilişkisi bulunan kişiler arasında bu şekilde anlaşma yapılıyor. Ancak akrabalık ilişkisi, kirada yaşanabilecek muhtemel sorunların önüne geçemiyor.
Kiracının kirayı geç ödemesi, kirayı hiç ödememesi gibi sorunlar gündeme gelebiliyor. Bu durumda kiracının çıkarılabilmesi için ilk olarak kiracı olarak ispat edilmesi gerekiyor.
Kontratsız kiracıyı çıkarabilmek için, söz konusu kira bedelini ve kira dönemini kanıtlayacak belgelerin edinilmesi gerekiyor. Paranın ödendiğine dair veya kiranın başladığına dair herhangi bir yere atılan bir imza ispat açısından önemli oluyor.
Gerekli kanıtların elde edilmesi ile kontratsız kiracı için dava veya takip açılabiliyor.
Kiracı kontrat bitmeden çıkarılır mı?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com