
Taraflar arasında yapılan kira sözleşmeleri ev sahibi ve kiracının anlaştığını gösteren belge niteliği taşıyor.Peki kira sözleşmesinde kefil zorunlu mu?Kira sözleşmelerinde kefil olmazsa ne olur?
Kira sözleşmesinde kefil zorunlu mu?
Kira sözleşmesi, taşınmaz malların kiralanmasında mal sahibi ile kiracısı tarafından yapılan anlaşmaya istinaden imzalanan sözleşmeye deniyor.
Kira sözleşmesi yasalara göre ; kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak tanımlanıyor.
Kira sözleşmesi noter huzurunda imzalanabildiği gibi, taraflar arasında ve bir şahit huzurunda da yapılabiliyor.
Kira sözleşmesinde kefil zorunlu mu?
Kira sözleşmesinde bir kefil belirtilmesi zorunlu olmuyor.Kefil bulunması kişinin isteğine bırakılıyor.Fakat kefilin olması mal sahibi açısından faydalı bir durum olarak görülüyor. Çünkü, kiranın ödenmemesi gibi durumlarda mal sahibi açısından kefil bir güvence niteliği taşıyor.
Kira sözleşmesinde kefil belirtilecek ise bunun müteselsil kefil olarak belirtilmesi gerekiyor. Buna göre, kiranın ödenmemesi durumunda kira bedelinin kefilden tahsil etme yoluna gidilebiliyor.
Kira kontratında kefil sorumluluğu bir yıl olarak belirleniyor.kira sözleşmesinin devam etmesi durumunda kefilin sorumluluğu bulunmuyor.
Taraflar arasında imzalanacak olan sözleşme örneği aşağıda yer alıyor;
Kira sözleşmesi örneği..
Dairesi
Mahallesi
Cadde/Sokağı
Numarası
Kiralananın Cinsi
Kiralayan Adı Soyadı
Kiralayanın T.C. Kimlik No
Kiralayanın Adresi
Kiracının Adı Soyadı
Kiracının T.C. Kimlik No
Kiracının Adresi
Akdin Başlangıç Tarihi
Akdin Süresi
Yıllık Kira Bedeli
Aylık Kira Bedeli
Kira Bedelinin Ödeme Şekli
Kiralananı Kullanım Şekli
Kiralananın Durumu
Kiralananla Birlikte Teslim Edilen Demirbaşlar
İmzalar
Tarih
Kira sözleşmesi noter ücretine kadar?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com