29 / 03 / 2024

İşyeri kira sözleşmesinde damga vergisi oranı 2015!

İşyeri kira sözleşmesinde damga vergisi oranı 2015!

Noterde imzalanan işyeri kira sözleşmeleri için damga vergisi ödenmesi gerekiyor. İşte işyeri kira sözleşmesinde damga vergisi oranı 2015...



İşyeri kira sözleşmesi damga vergisi 2017!


İşyeri kira sözleşmesinde damga vergisi oranı 2015!

Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak biliniyor. 


Kira sözleşmesi kapsamında; gayrimenkulün açık adresine, özelliklerine ne için kullanılacağına; kira bedeline; kira artış oranına; kira süresine ve kirayalan ile kiraya verenin kimlik ve iletişim bilgilerine yer verilmesi gerekiyor.


İşyeri kira sözleşme noter huzurunda yapılabildiği gibi, taraflar arasında bir şahit huzurunda da yapılabiliyor.Noterde imzalanan işyeri kira sözleşmeleri için damga vergisi ödenmesi gerekiyor. Peki 2015 yılı işyeri kira sözleşmesi damga vergisi ne kadar?


Kira sözleşmesinde adi kefalet olması halinde kefalet işlemi için nispi (58 Seri No.lu Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliği uyarınca 2015 yılı için binde 9,48 oranında), kiralama işlemi için nispi (58 Seri No.lu Damga Vergisi Tebliği uyarınca 2015 yılı için binde 1,89 oranında) ayrı ayrı damga vergisi hesaplanması gerekiyor.


Kira sözleşmesinin müteselsil kefalet durumunu da içermesi halinde, söz konusu sözleşmenin en yüksek vergi alınmasını gerektiren kefalet işlemi üzerinden nispi (58 Seri No.lu Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliği uyarınca 2015 yılı için binde 9,48 oranında) damga vergisine tabi tutulması gerekiyor.

İşyeri kira sözleşmesi nasıl olmalı?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com