Kiralayan ile kiracı arasında kira sözleşmesi yapılırken dikkat edilmesi gereken hususlar bulunuyor .Peki konut kira sözleşmesinde dikkat edilecek hususlar nelerdir?
Konut kira sözleşmesinde dikkat edilecek hususlar nelerdir?
Konut kiralamak isteyen kişiyle konut sahibi arasında kira sözleşmesi imzalanıyor.Kira sözleşmesinde, taşınmaz hakkında bilgiler, kira bedeli, kira süresi ve bitiş tarihinin açıkça belitilmiş olması gerekiyor. Kira kontratında evin adresi, cinsi,kiralayanın hakkında bilgiler,kiranın başlama ve bitiş tarihi,akdin süresi, yıllık kira bedeli, kira bedelinin ödeme şekli, kira kullanım şekli gibi yer alıyor.
Konut kira sözleşmesi noterde imzalanabildiği gibi şahitler huzurunda da imzalanabiliyor. Noterde imzalanan kira sözleşmesi ileride oluşabilecek sorunlara karşı daha güvenli oluyor.
Konut sahibi ile kiracı arasında imzalanması gereken kira sözleşmesinde bilgilerin eksiksiz yer alması gerekiyor. Peki konut kira sözleşmesinde dikkat edilecek hususlar nelerdir? diyorsanız işte yanıtı..
Sözleşmede dikkat edilmesi gerekenlerin başında,taşınmazın cinsinin ne olduğunun belirtilmesi gerekiyor. Eğer kiralanan bir gayrimenkul ise "Daire" şeklinde; bir işyeri ise "Mağaza" şeklinde belirtilmesi gerekiyor.
Kira sözleşmesinin imzalandığı tarihin unutulmaması; kiranın başladığı tarih ve eğer süreli bir sözleşme ise, ne zaman son bulacağı gibi hususların kesin olarak belirtilmesi gerekiyor. Böyle kesin bir şekilde belirtilen maddeler, ileride çıkabilecek sorunların önüne geçiyor.
Konut kira sözleşmesi imzalanırken, ödenen nakit paranın sözleşmede belirtilmesi gerekiyor. Böylece ne zaman ne kadar para verildiği de kayda geçmiş oluyor.
Konut tesliminde;konutun ve konutta yer alan demirbaşların o anki durumlarının da sözleşmeye kaydedilmesi gerekiyor. Kira sözleşmesinin bitmesi durumunda, kiracıdan konutu aldığı gibi bırakması talep edilebiliyor.
Kefil bulunuyorsa kefile ilişkin bilgilerin de kira sözleşmesinde belirtilmesi gerekiyor.
Konut kira sözleşmesi nasıl doldurulur?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com