İşyerini kiralamak veya kiraya vermek isteyen kimselerin kira sözleşmesi imzalama sürecinde bazı hususlara dikkat etmeleri gerekiyor. İşte işyeri kira sözleşmesinde dikkat edilecek hususlar...
İşyeri kira sözleşmesinde dikkat edilecek hususlar!
İşyeri kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak tanımlanıyor.
Konut ve işyeri kiralamalarında mal sahibi ile kiracılar arasında bu sözleşme imzalanıyor. Mesken ve işyeri kira sözleşmeleri belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabiliyor.
Kararlaştırılan sürenin geçmesiyle herhangi bir bildirim olmaksızın sona erecek kira sözleşmesi belirli sürelidir; diğer kira sözleşmeleri belirli olmayan bir süre için yapılmış sayılır.
İşyerini kiralamak veya kiraya vermek isteyen kimselerin kira sözleşmesi imzalama sürecinde bazı hususlara dikkat etmeleri gerekiyor. Peki İşyeri kira sözleşmesinde dikkat edilecek hususlar nelerdir? diyorsanız işte yanıtı...
İşyeri kira sözleşmesinde dikkat edilecek hususlar...
* Kira sözleşmesini imzalayan kimsenin taşınmaz mal sahibi mi değil mi sorusunun yanıtının bilinmesi gerekiyor.
*Kira sözleşmesinde belirtilen adresin, kiralanan yer olup olmadığının kontrol edilmesi gerekiyor. Kiralanan işyerin farklı çıkması, birtakım sorunlara neden olabiliyor.
*Kira sözleşmesinde kira bedeli olarak belirtilen tutarın hangi dönemlerde hangi oranda artırılacağının açıkça belirtilmesi yararlı oluyor.
*İşyerlerinde önemli olan ve kiranın net mi yoksa brüt kira mı olduğuna dikkat edin. Kira artışının ÜFE veya enflasyon gibi belli oranlarda belirtilmesi yine kiracı adına yararlı oluyor.
*Kiralama sürecinde demirbaşların listesine ve durumuna da yer veriliyor.
İşyeri kira sözleşmesi kaç yıllık yapılır?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com