10 / 05 / 2024

Kira kontratında kefilin sorumluluğu nedir?

Kira kontratında kefilin sorumluluğu nedir?

Taşınmaz kiralamalarında tarafların aralarında yaptıkları anlaşmaya dair kira kontratı imzalamaları gerekiyor. Peki kira kontratında kefil zorunlu mu?Kira kontratında kefilin sorumluluğu nedir?


Kira kontratında kefilin sorumluluğu nedir?

Mesken ve işyeri gibi taşınmaz kiralamalarında tarafların aralarında yaptıkları anlaşmaya istinaden kira kontratı imzalamaları gerekiyor.


Kira kontratı kanunen; kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak ifade ediliyor.


Kira akdi olarakta bilinen kira kontratı noter huzurunda imzalanabildiği gibi, taraflar arasında da imzalanabiliyor. Peki, kira sözleşmesinde kefil zorunlu mu?Kira kontratında kefilin sorumluluğu nedir? diyorsanız işte yanıtı..


Kira kontratında bir kefil belirtilmesi gibi bir zorunluluk bulunmuyor. Ancak kefilin olması taşınmaz sahibi açısından yararlı bir durum olarak görülüyor. 


Çünkü, kiranın ödenmemesi gibi hallerde mal sahibi açısından kefil bir güvence niteliği taşıyor.


Ancak, kontratta kefil belirtilecek ise bunun müteselsil kefil olarak belirtilmesi gerekiyor. Buna göre, kiranın ödenmemesi durumunda kira bedelinin kefilden tahsil etme yoluna gidilebiliyor.


Bir sayfadan fazla olarak düzenlenen kira kontratlarında her sayfa için ayrı ayrı, aynı oranda damga vergisi ödemesi talep ediliyor. Damga vergisini, sözleşmeye taraf olan kişilerden, herhangi birisinin ödemesi yeterli oluyor. Kefilli kira kontratların ise  binde 9,48 oranında harç ödemesi yapılıyor.

Kira kontratında nelere dikkat edilmelidir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com