24 / 04 / 2024

Kira kontratında damga vergisi oranı 2015!

 Kira kontratında damga vergisi oranı 2015!

Gayrimenkul kiralamaları için taraflar arasında kira kontratı imzalanıyor.Kira kontratı noterde imzalanıyorsa damga vergisi ödenmesi gerekiyor.İşte kira kontratında damga vergisi oranı 2015..


Kira kontratında damga vergisi oranı 2015!

İşyeri ve mesken gibi taşınmaz malların kiralanması halinde taraflar arasında kira kontratı yapılıyor. Bu anlaşmanın koşulları ile tarafların hak ve sorumlulukları yapılan kontratta belirleniyor.


Kiracılık esaslarının belirlendiği Borçlar Kanunu gereğince, kira kontratı kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme kira konratı olarak karşımıza çıkıyor.


Kira kontratının yazılı olarak yapılma gibi bir zorunluluğu bulunmuyor. Ancak, yazılı kira kontratları ispat açısından faydalı oluyor.Sözlü kira kontratı genellikle akrabalık ilişkisi bulunan, birbirlerini tanıyan kişiler rasında yaygın olarak kullanılıyor.


Yazılı olarak yapılacak kira kontratını taraflar kendi aralarında imzalayabildiği gibi, noter huzurunda da imzalanabiliyor. Kontratın noterde imzalanması durumunda damga vergisi ödenmesi gerekiyor.Peki kira kontratında damga vergisi oranı nedir?


Kira kontratı damga vergisi oranları 30 Kasım 2014 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Tebliğ ile yayınlandı. 2015 yılı için, mukavele süresine göre kira bedeli üzerinden Binde 1,89 oranında belirlendi.


Kefilli kira kontratında ise ayrıca binde 9,48 oranında harç ödemesi yapılıyor.

Kiracıya ev sahibi ne kadar zam yapabilir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com