25 / 04 / 2024

Kira kontratında kefil varsa damga vergisi oranı nedir?

Kira kontratında kefil varsa damga vergisi oranı nedir?

Gayrimenkul kiralamaları için taraflar arasında kira kontratı imzalanıyor. Noterde imzalanan kira kontratı için damga vergisi de ödenmesi gerekiyor.Peki kira kontratında kefil damga vergisi oranı nedir?


Kira kontratında kefil varsa damga vergisi oranı nedir?

Taşınmaz mal kiralamalarında, kiracı ile gayrimenkul sahibi kira kontratı imzalayarak anlaşmanın şartlarını belirleyebiliyor. Kira kontratında kira süresine, kira bedeline yer veriliyor.


Kira kontratı, kanunen belirli ve belirli olmayan bir süreler için yapılabiliyor. Kararlaştırılan sürenin geçmesiyle herhangi bir bildirim olmadan sona erecek kira sözleşmesi belirli sürelidir; diğer kira sözleşmeleri belirli olmayan bir süre için yapılmış sayılıyor.


Kira sözleşmesi oalrakta bilinen kontratında  gayrimenkul sahibi kefil de talep edebiliyor. Kefilli kira kontratında; kira dönemi içinde ödenmeyen borçlar kefilden tahsil ediliyor. 


Kefil, ancak kira kontratında belirtilen süre içerisindeki borçlar için sorumlu oluyor.Kontratta kefilin sorumluluğu ilk sene ile sınırı oluyor. Buna göre yenilenen kira dönemlerinde kefilin sorumluluğu bitmiş oluyor.Peki kira kontratında kefil damga vergisi oranı nedir? diyorsanız işte yanıtı..


Kira kontratında adi kefalet olması halinde kefalet işlemi için nispi (58 Seri No.lu Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliği uyarınca 2015 yılı için binde 9,48 oranında), kiralama işlemi için nispi (58 Seri No.lu Damga Vergisi Tebliği uyarınca 2015 yılı için binde 1,89 oranında) ayrı ayrı damga vergisi hesaplanması gerekiyor.

Kira kontratı formu 2015!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com