Gayrimenkul kiralamalarında kiracı ve kiralayan arasında kira kontratı imzalanıyor. Peki "Kira kontratı noterde mi yapılır? Kira kontratında noter onayı şart mı? Kira kontratı noter onaylı değilse ne olur?" diyorsanız işte yanıtı..
Kira kontratı noterde mi yapılır?
Kira kontratı ile, kiraya veren bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracı da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlenmiş oluyor.
Sözlü olarak da yapılabilen kira anlaşmasının yazılı olarak yapılması ispat açısından yaşanması olası sorunların önüne geçebiliyor. Bu sebeple taraflar arasında kira kontratı hazırlanıyor.
Kira sözleşmesi olarakta bilinen kira kontratı hazırlarken, kiraya veren kişinin taşınmaz mal sahibi olup olmadığına eğer değilse herhangi bir izin belgesinin olup olmadığına bakılması gerekiyor.
Kiralama sürecinde tarafların kimlik ve iletişim bilgileri de kira kontratında belirtiliyor. Kontrat, kiracı ve kiraya verende kalmak üzere 2 nüsha şeklinde düzenleniyor.Peki "Kira kontratı noterde mi yapılır? Kira kontratında noter onayı şart mı? Kira kontratı noter onaylı değilse ne olur?" diyorsanız işte yanıtı.
Kira kontratının noterde yapılması zorunlu tutulmuyor.Ancak hak kaybı yaşamamak ve sözleşmesinin ispat gücünü artırmak isteyen kimseler kira kontratını noter huzurunda imzalayabiliyor.
Kira akdi olarakta ifade edilen kira kontratını noterde imzalamak istemeyen kimseler, tarihin, tarafların isimlerinin belirtilmesi ve imzaların atılması ile de kontratı resmi kılabiliyor.
Kiracı kontrat bitmeden çıkarılır mı?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com