22 / 11 / 2024

Kira kontratında kefil şart mı?

Kira kontratında kefil şart mı?

Kira kontratının yapılması hem ev sahibi hem de ev kiracı haklarının korunması açısından önem taşıyor.Peki kira kontratı nasıl yapılır?Kira kontratında kefil gerekir mi?


Kira kontratında kefil şart mı?

Kira kontratı, kiraya konu olan gayrimenkul için ev sahibi ile kiracısı arasında imzalanıyor. Bu kontratta kiraya ilişkin bilgiler yer alıyor.kira kontratının yapılması hem ev sahibi hem de ev kiracı haklarının korunması açısından önem taşıyor.


Kira kontratı düzenlenirken bazı maddelerin kontratta olmasına ve net bilgilerle belirtilmesine dikkat edilmesi gerekiyor. Örneğin kiraya verilen mülkün açık adresi, kira bedeli ve kontratın uzaması halinde yapılacak kira artış oranı gibi hususlara dikkat ediliyor.


Kira kontratı düzenlenirken, içinde mutlaka olması gereken maddeler aşağıdaki gibidir;

-Dairesi

-Mahallesi

-Cadde/Sokağı

-Numarası

-Kiralananın Cinsi

-Kiralayan Adı Soyadı

-Kiralayanın T.C. Kimlik No

-Kiralayanın Adresi

-Kiracının Adı Soyadı

-Kiracının T.C. Kimlik No

-Kiracının Adresi

-Akdin Başlangıç Tarihi

-Akdin Süresi

-Yıllık Kira Bedeli

-Aylık Kira Bedeli

-Kira Bedelinin Ödeme Şekli

-Kiralananı Kullanım Şekli

-Kiralananın Durumu

-Kiralananla Birlikte Teslim Edilen Demirbaşlar

-İmzalar

-Tarih


Kira kontratının yukarıdaki bilgiler doğrultusunda doğru ve eksiksiz olarak hazırlanması gerekiyor.Peki kira kontratında kefil şart mı?


Kira kontratında kefil zorunluluğu bulunmuyor.Kefil hususu isteğe bağlı oluyor ancak kefilin olması mal sahibi açısından faydalı oluyor.


Kira kontratında kefil belirtilecek ise bunun müteselsil kefil olarak belirtilmesi gerekiyor. Buna göre, kiranın ödenmemesi durumunda kira bedelinin kefilden tahsil etme yoluna gidilebiliyor. 


Kira kontratında kefilin sorumluluğu bir yıl olarak karşımıza çıkıyor. Ancak kira kontratı devam ederse kefilin sorumluğu kalmıyor.

Kira kontratı nasıl olmalıdır?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com