05 / 05 / 2024

Kira kontratında damga vergisi ne kadar?

Kira kontratında damga vergisi ne kadar?

Gayrimenkul kiralamalarında imzalanan kira kontratı damga vergisine tabi tutuluyor.Peki kira kontratında damga vergisi ne kadar?İşte kira kontratında damga vergisi 2015..


Kira kontratında damga vergisi ne kadar?

Kira kontratı, taşınmaz kiralamalarında kiralayan ve taşınmaz sahibi ile yapılan sözleşmeye deniyor.Sözleşme sözlü ya da yazılı olarak yapılabiliyor.Sözlü yapılan kontrat ileride sorunlara yol açabiliyor.


Yazılı olarak yapılan kira kontratı ise kefil önünde yada noterde yapılabiliyor.Kira kontratını noterde imzalayanların kira kontratı damga vergisini ödemeleri gerekiyor. 


Gayrimenkul kira anlaşmaları için imzalanan kira kontratları, damga vergisine tabi tutulan; akitlerle ilgili kağıtlar kapsamında yer alan "elli parayı ihtiva eden kağıtlar" arasında yer alıyor. 


Damga vergisini, sözleşmeye taraf olan kişilerden, herhangi birisinin ödemesi yeterli oluyor. Kira sözleşmesinde ki her nüsha için ayrı ayrı aynı oranda damga vergisi talep ediliyor. 


Kira kontratının kaç nüsha olduğu belirtilmemesi halinde 2 nüsha olduğu kabul ediliyor. Kira kontratı damga vergisi için ödenecek tutar her yıl yeniden belirleniyor.


2015 yılı için belirlenen oran kira bedeli üzerinden Binde 1,89 olarak karşımıza çıkıyor.  Vergi her bir nüsha için ödeniyor. 


488 sayılı Damga Vergisi Kanunu’nun ekli (2) sayılı Tablo’sunun 34 numaralı fırkasına göre; Söz konusu kâğıtlar (vergiden istisna edilmiş), resmi dairelere veya noterlere ibraz edildikleri takdirde bu tarih itibarıyla vergiye tâbi tutulur ve ibraz edenlerce ödeniyor.

Kira kontratı 2015 örneği!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com