05 / 05 / 2024

Kira kontratında damga vergisi nasıl hesaplanır?

Kira kontratında damga vergisi nasıl hesaplanır?

Kira kontratı damga vergisi taşınmazın kiralama işlemi sırasında imzalanan kira kontratı için vergi dairelerine ödeniyor.Peki kira kontratında damga vergisi nasıl hesaplanır?


Kira kontratında damga vergisi nasıl hesaplanır?

Kira sözleşmesi olarakta bilinen kira kontratı, gayrimenkul kiralama işlemlerinde taraflar arasında imzalanıyor. Kira kontratı damga vergisine tabi kağıtlar arasında yerini alıyor.


Konut kira sözleşmelerinde damga vergisi oranı, gerçek kişilerin konutlarının mesken olarak kiraya verilmesi halinde kira kontratı damga vergisinden muaf tutuluyor. 


Fakat noter onayı ile yapılan bir kontrat var ise damga vergisi ödeme zorunluluğu bulunuyor. Söz konusu durumun yasal dayanağı şu şekilde karşımıza çıkıyor:


488 sayılı Damga Vergisi Kanunu’nun ekli (2) sayılı Tablo’sunun 34 numaralı fırkası:  “Söz konusu kâğıtlar (vergiden istisna edilmiş), resmi dairelere veya noterlere ibraz edildikleri takdirde bu tarih itibarıyla vergiye tâbi tutulur ve ibraz edenlerce ödenir.” 


Kira kontratı için ödenecek olan damga vergisi oranları, her sene başında yeniden belirleniyor.Peki kira kontratında damga vergisi nasıl hesaplanır?


Kira kontratı damga vergisi oranları 30 Kasım 2014 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Tebliğ ile yayınlandı. 2015 yılı için;


-Mukavele süresine göre kira bedeli üzerinden Binde 1,89 oranında belirlendi.Eğer kefil bulunuyorsa bu oran değişiklik gösteriyor.

Kira kontratı kefilli damga vergisi 2015!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com