22 / 11 / 2024

Kira gelir vergisi hangi durumlarda ödenmez?

 Kira gelir vergisi hangi durumlarda ödenmez?

Gelir Vergisi Kanunu'na göre, her yıl kira geliri için bir istisna sınırı belirleniyor ve bu sınırın üstünde kira geliri elde edenler vergi ödüyor.Peki kira gelir vergisi hangi durumlarda ödenmez?


Kira gelir vergisi hangi durumlarda ödenmez?

Devlete ödenen vergiler arasında kira gelir vergisi de bulunuyor. Gelir Vergisi Kanununda da yer alan vergi,gayrimenkullerin kiraya verilip belirli bir tutarın üzerinde kazanç elde edilmesi sebebiyle ödeniyor.


Vergi ödemelerinden önce ilk olarak beyanname verilmesi gerekiyor. Kira geliri elde eden vergi mükellefleri, internet üzerinden Gelir İdaresi Başkanlığı’nın online sistemini kullanarak kira beyannamelerini verebiliyor.İnternetten beyan vermek istemeyenler ilgili taşınmazın bulunduğu vergi dairesinden beyanname doldurabiliyor.


İki eşit taksit halinde ödenebilen kira geliri vergisi için ödeme zamanı, Mart ile Temmuz ayları olarak belirleniyor. İlk taksitler Mart ayında ödenirken; ikinci taksitler ise Temmuz ayında ödeniyor.Buna göre 1 Mart itibari ile beyan ve 1.taksit ödemeleri başladı.


Gelir Vergisi Kanunu'na göre, her yıl kira geliri için bir istisna sınırı belirleniyor. Bu sınırın üstünde kira geliri elde eden kimseler edindikleri 12 aylık kira gelirinin yaklaşık 1 aylığını gelir vergisi olarak ödüyor.İstisna sınırının 2014 yılı için 3.300 TL olarak belirlendiği vergi,işyerlerinde 27.000 olarak belirleniyor.Peki kira gelir vergisi hangi durumlarda ödenmez?


İstisna bedelinin altında gelir elde eden maliklerin vergi ödemeleri gerekmediği gibi, beyanname vermelerine de gerek olmuyor.


Kira gelir vergisi ödemesi nasıl yapılır?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com