28 / 04 / 2024

Kira gelir vergisi ödemesi nasıl yapılır?

 Kira gelir vergisi ödemesi nasıl yapılır?

Gayrimenkul sermaye iradı olarakta bilinen kira gelir vergisinin Mart ve Temmuz aylarında iki eşit taksit şeklinde ödenmesi gerekiyor.Peki kira gelir vergisi ödemesi nasıl yapılır?


Kira gelir vergisi ödemesi nasıl yapılır?

Kira gelir vergisi,mesken,işyeri gibi taşınmaz mallarını kiraya veren kişiler alınıyor.Fakat herkes kira gelir vergisi diğer adıyla gayrimenkul sermaye iradı ödemiyor.


Vergi ödemesinin yapılması için belirlenen tutarın aşılmış olması gerekiyor.Her yıl istisna tutarı yeniden belirleniyor.2015 yılında konutlarda istisna tutarı 3 bin 300 TL iken,işyerlerinin 27 bin TL oluyor.Bu bedeli aşan gayrimenkul sahiplerinin beyanname vererek,vergi ödemesini Mart ve Temmuz aylarında iki eşit taksitle yapması gerekiyor.Söz konusu vergi ödemeleri Mart itibari ile başladı ve devam ediyor.Peki kira gelir vergisi ödemesi nasıl yapılır?


Vergi ödemeleri mükellefin bağlı bulunduğu vergi dairesi,bağlı olunan vergi dairesindeki hesabın bildirilmesi şartıyla diğer vergi daireleri ve tahsile yetkili banka şubelerinde yapılabiliyor.Kira geliri elde edenler için beyanname rehberinde de yer alan bilgilere göre kira geliri tahsiline yetkili bankalar şu şekilde sıralanıyor:


AKBANK T.A.Ş. (*)

AKTİF YATIRIM BANKASI A.Ş.

ALBARAKA TÜRK KATILIM BANKASI A.Ş.

ALTERNATİFBANK A.Ş.

ANADOLUBANK A.Ş.

CITIBANK A.Ş.

DENİZBANK A.Ş. (*)

BURGAN BANK A.Ş.

FİBABANKA A.Ş.

FİNANSBANK A.Ş. (*)

HSBC BANK A.Ş. (*)

ING BANK A.Ş.

KUVEYT TÜRK KATILIM BANKASI A.Ş. (*)

ODEA BANK A.Ş.

ŞEKERBANK T.A.Ş.

T.C. ZİRAAT BANKASI A.Ş. (*)

TEKSTİLBANK A.Ş.

TURKISHBANK A.Ş.

TURKLAND BANK A.Ş.

TÜRK EKONOMİ BANKASI A.Ş. (*)

TÜRKİYE FİNANS KATILIM BANKASI A.Ş. (*)

TÜRKİYE GARANTİ BANKASI A.Ş. (*)

TÜRKİYE HALK BANKASI A.Ş. (*)

TÜRKİYE İŞ BANKASI A.Ş. (*)

TÜRKİYE VAKIFLAR BANKASI T.A.O. (*)

YAPI VE KREDİ BANKASI A.Ş. (*)


(*) Bu bankalarda Motorlu Taşıtlar Vergisi, Trafik İdari Para Cezası, Geçiş Ücreti ve İdari Para cezasına ilişkin olarak Kredi kartı ile tahsilat yapılabiliyor.


Başkanlığımız İnternet Vergi Dairesinden de Kuveyt Türk Katılım Bankası haricinde diğer (*) bankaların kredi kartları ile tahsilat yapılabiliyor.


Aktif Yatırım Bankası sadece Başkanlığımız İnternet Vergi Dairesinden kredi kartı ile tahsilat yapabiliyor.Ayrıca, Gayri Menkul Sermaye İradına ilişkin olarak Ziraat Bankası, Yapı Kredi Bankası, Akbank, Finansbank, HSBC Bankası dahil olmak üzere bu bankaların Kredi Kartları ile tahsilat yapılabiliyor.


Kira gelir vergisi nasıl hesaplanır 2015?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com