02 / 05 / 2024

Kira gelir vergisi beyannamesi son günü ne zaman?

Kira gelir vergisi beyannamesi son günü ne zaman?

Konut ve işyerlerini kiraya veren mal sahipleri, Gelir Vergisi Kanunu gereğince vergi mükellefi oluyor ve beyanname vermesi gerekiyor.Peki kira gelir vergisi beyannamesi ne zaman verilir? Kira gelir vergisi beyannamesi son günü ne zaman?


Kira gelir vergisi beyannamesi son günü ne zaman?

Gelir Vergisi Kanunu gereğince, mesken ve işyerleri kiralamalarından elde edilen gelir için kira gelir vergisi ödenmesi gerekiyor.

Beyannameye dayalı vergi olan kira gelir vergisi için istisna bedeli belirleniyor.2015 yılı için Meskenlerde istisna bedeli 3.300 TL, işyerleri istisna bedeli ise 27.000 TL olarak belirlendi.

Kira gelir vergisi mükelleflerinin öncelikle elde ettikleri gelir için beyanname vermesi gerekiyor.Ancak her kira geliri elde eden mal sahipleri beyanname vermiyor. Ancak belirlenen istisna bedelinden yüksek miktarda kira geliri elde edenler vergi ödüyor.

Beyanname, mükellefin bağlı olduğu vergi dairesine veriliyor Mükellefler normal olarak ikametgâhlarının bulunduğu yerin vergi dairesine bağlı oluyor.

Beyana tabi geliri sadece gayrimenkul sermaye iradından ibaret olan mükellefler, istemeleri halinde vergi dairesinden alacakları kullanıcı kodu, parola ve şifreyi kullanmak suretiyle yıllık gelir vergisi beyannamelerini elektronik ortamda doğrudan kendileri gönderebilecekleri gibi elektronik beyanname gönderme aracılık yetkisi almış meslek mensupları aracılığıyla da gönderebileceklerdir.

Beyannameler, “Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi” aracılığıyla internet ortamında verilebiliyor.Peki kira gelir vergisi beyannamesi son günü ne zaman?

Elde edilen gelir doğrultusunda beyanname vermek zorunda olanların beyannamelerini 25 Mart 2015 mesai bitimine kadar vermesi gerekiyor.

Kira gelir vergisi ne zaman ödenecek 2015?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com