17 / 05 / 2024

Kira gelir vergisi ne zaman ödenecek 2015?

 Kira gelir vergisi ne zaman ödenecek 2015?

Gelir Vergisi Kanununa göre bazı hak ve malların kiraya verilmesinden elde edilen gelirler vergiye tabi tutuluyor ve belirlenen zamanlar verginin ödenmesi gerekiyor.Peki kira gelir vergisi ne zaman ödenecek 2015?


Kira gelir vergisi ne zaman ödenecek 2015?

gayrimenkul sermaye iradı olarak da bilinen kira gelir vergisi, mesken ve işyeri taşınmazlarının kiraya verilmesinden elde edilen gelirler için ödeniyor. Vergiyi, istisna bedelini aşan taşınmaz sahipleri ödüyor.


Kira gelir vergisi için istisna bedeli her sene yeniden belirleniyor. Vergide istisna sınırı mesken ve işyerleri için ayrı ayrı tespit ediliyor.2015 yılı için de belirlenen istisna bedeli şu şekilde:


-Meskenlerin kira gelir vergisi:2014 yılı boyunca mesken kiralamalarından 3.300 TL'nin altında gelir elde edenler, vergi ödemesinden muaf tutuluyor. Bu istisna bedelini geçenlerin beyanname vererek, vergi ödemeleri gerekiyor.


-İşyerlerinin kira gelir vergisi:2014 yılı boyunca elde edilen işyeri kira gelirinin her bir ortağın hissesine düşen miktarının 27.000 TL tutarı aşmaması durumunda, yine kişiler vergi ödemesinden muaf tutuluyor. Bu istisna bedelini geçenlerin beyanname vererek, vergi ödemeleri gerekiyor.Peki kira gelir vergisi ne zaman ödenecek 2015?


Kira gelir vergisi, yılda iki eşit taksit halinde ödeniyor. Verginin  1. taksiti Mart ayında, 2. taksiti ise Temmuz ayında ödeniyor.


Buna göre vergi mükelleflerinin 31 Mart'a kadar ödenmesi gerekiyor ve ilk taksit ödemesi için son 13 gün bulunuyor.Vergiler, bağlı olunan vergi dairesine yada anlaşmaları bankalara ödenebiliyor.

Kira gelir vergisi 2015 nasıl hesaplanır?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com