27 / 04 / 2024

Kira gelir vergisi beyannamesi ne zaman verilir 2015?

 Kira gelir vergisi beyannamesi ne zaman verilir 2015?

Taşınmaz mallarını kiraya verip gelir elde eden vatandaşların ödemekle yükümlü olduğu kira gelir vergisi için öncelikle beyanda bulunmaları gerekiyor.Peki kira gelir vergisi beyannamesi ne zaman verilir 2015?


Kira gelir vergisi beyannamesi ne zaman verilir 2015?

Gayrimenkul sermaye iradı olarakta adlandırılan kira gelir vergisi, ev sahiplerinin kiraya verdikleri taşınmazları karşılığında elde ettikleri gelir için ödeniyor.

Söz konusu vergi yalnız istisna bedelinden yüksek kira geliri olanlar tarafından ödeniyor.Her sene yeniden istisna bedeli ödeniyor.1 Ocak - 31 Aralık 2014 tarihleri arasında taşınmaz kiralamalarında meskenlerde istisna bedeli 3.300 TL olarak belirlendi. Belirlenen bu bedelden yüksek gelir elde edenlerin beyanname vererek vergi ödemeleri gerekiyor.

Beyanname verip vermemesi gerektiğine bilmeyenler için Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan kira beyan testi bulunuyor. Testin çözülmesi halinde beyanname verilmesi gerekip gerekmediği öğrenilmiş oluyor.

Kira gelir vergisi beyannamesi 2015!

Kira gelir vergisi ödemekle yükümlü kişilerin verecek oldukları beyanname dönemi dün itibari ile başladı.Mükelleflerin, 1 Ocak 2014 – 31 Aralık 2014 dönemine ait beyana tabi kira gelir vergisi için 25 MART 2015 tarihine kadar beyannamelerini vermeleri gerekiyor.

Kira gelirleri için yıllık beyanname vermesi gereken taşınmaz sahipleri vergi dairesine gitmeden, GİB'in internet sitesini kullanarak Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi ile yıllık beyannamelerini verebiliyor.İlk kez Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi üzerinden beyanname veren kira geliri sahiplerinin, mükellefiyete giriş işlemleri için vergi dairesine gitmelerine gerek bulunmuyor. Bu işlemler, verdikleri ilk beyanname üzerine vergi dairesi tarafından otomatik yapılabiliyor.

Maliye Bakanlığı, kira geliri elde eden mükelleflerin bilgi almalarını ve isteyenlerin beyannamelerini elektronik ortamda verebilmelerini sağlamak amacıyla alışveriş merkezlerinde (AVM) ve vergi dairelerinde beyanname stantları kuruldu. Mükellefler, stantların adres bilgilerini Vergi İletişim Merkezini arayarak öğrenebilecek. 

Bakanlık, kira geliri elde eden 60 yaş ve üzeri mükellefler ile engelli mükelleflerden yaşlılığı, engelliliği veya hastalığı nedeniyle vergi dairesine gidemeyecek durumda olanlara da fırsat sunuyor. Görevli personel, 444 0 189'u arayarak randevu alan söz konusu mükelleflerin adreslerine giderek, beyannamelerini doldurmalarına yardımcı oluyor.


Kira gelir vergisi beyannamesi nasıl doldurulur?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com