10 / 05 / 2024

Kira gelir vergisi beyannamesi nasıl doldurulur?

 Kira gelir vergisi beyannamesi nasıl doldurulur?

Taşınmaz mallar için kira geliri elde eden vatandaşlardan alınan kira gelir vergisi için belirlenen sürede beyanname verilmesi gerekiyor.Peki kira gelir vergisi beyannamesi nasıl doldurulur?


Kira gelir vergisi beyannamesi nasıl doldurulur?

2014 yılı boyunca belirlenen istisna bedelinden yüksek kira geliri elde eden kira gelir vergisi yükümlülerinin, 25 Mart'a kadar beyanname vermeleri gerekiyor. 

Kira gelir vergisi için beyanname; Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi ile verilebiliyor. Bu sistem, kira geliri elde eden mal sahiplerinin MERNİS, banka, PTT, sigorta şirketleri, tapu gibi kurum ve kuruluşlardan Başkanlık veri tabanına aktarılan bilgileri kullanılarak, beyannamelerin Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından önceden hazırlandığı ve internet ortamında mükelleflerin onayına sunulan bir sistem oluyor.

Herkesin bu sistemi kullanma zorunluluğu bulunmuyor.Beyannameler vergi dairesine gidilerek elden veya internet ortamında online olarakta da verilebiliyor.

Beyanname ve gelir elde edilen gayrimenkul sayısının beşten fazla olması halinde ek föy kullanılıyor.Kullanılacak ek föy şu şekilde hazırlanıyor:

*Beyanname bir örnek dolduruluyor.

*Mavi veya siyah tükenmez kalem kullanılarak BÜYÜK MATBAA HARFLERİ ile dolduruluyor.

*Okunaklı bir şekilde silinti ve kazıntı yapılmadan düzenlenmesine özen gösteriliyor.

*Rakamlar arasına herhangi bir işaret konulmuyor. 

*Sayısal ifadeler romen rakamı ile yazılmıyor.

*Alfabetik karakterler sola, sayısal karakterler sağa yanaşık olarak yazılıyor.

*Gelir Vergisi Beyannamesi “Tablo-4”, “Gayrimenkul Sermaye İradına İlişkin Belgeler” bölümünde yer alan, “Adres No” satırına; “http://adres.nvi.gov.tr/Pages/Bildirim/Dogrulama/YerlesimYeriDogrulama.aspx”   internet sayfasından gayrimenkul adresine ilişkin 10 rakamlı numara yazılıyor.

*Kira geliri elde edilen gayrimenkulün hisseli olması durumunda, diğer ortak/ortaklara ilişkin bilgilerin; Gelir Vergisi Beyannamesinin “Tablo-4” “Gayrimenkul Sermaye İradına İlişkin Bilgiler” bölümündeki “Diğer Ortakların” satırında yer alan “Pay Oranı”, “Adı-Soyadı/Unvanı”, “Vergi Kimlik Numarası” kısımlarının doldurulması gerekiyor.

*Elektronik ortamda beyanname verecek olan mükellefler beyannamelerini, http://ebeyanname.gib.gov.tr adresinde yer alan kılavuza uygun olarak dolduruluyor.


Kira gelir vergisi kredi kartı ile ödenir mi?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com