02 / 05 / 2024

Kira gelir vergisi beyannamesi en son ne zaman verilir?

 Kira gelir vergisi beyannamesi en son ne zaman verilir?

Gelir Vergisi Kanunu gereğince,gayrimenkullerin kiraya verilmesinden elde edilen gelirle için belirlenen zamanda beyanname verilmesi gerekiyor.Peki kira gelir vergisi beyannamesi en son ne zaman verilir?


Kira gelir vergisi beyannamesi en son ne zaman verilir?

Taşınmaz malını 2014 yılı içerisinde kiraya veren kimselerin, 2015 yılında kira gelir vergisi ödemeleri gerekiyor. Vergi mükelleflerinin ödeme yapabilmeleri için ilk olarak vergi beyanında bulunmaları gerekiyor. 


Gelir Vergisi Kanununun 21. maddesine göre, binaların mesken olarak kiraya verilmesinden bir takvim yılında elde edilen hasılatın belli bir kısmının gelir vergisinden istisna olduğu hüküm altına alınmış olup, söz konusu istisnanın uygulanması da belli şartlara bağlanıyor. Buna göre, istisna haddi üzerinde hasılat elde edilip beyan edilmemesi veya eksik beyan edilmesi durumunda bu istisnadan yararlanılamıyor.


Mükellefler, idarece herhangi bir tespit yapılmadan önce, süresinde beyan etmedikleri veya süresinde verdikleri beyannamede yer almayan mesken kira gelirlerini, pişmanlık ve ıslah hükümleri dahil olmak üzere kendiliklerinden süresinden sonra verecekleri beyanname ile beyan etmeleri halinde de söz konusu istisnadan yararlanabiliyor.Peki kira gelir vergisi beyannamesi en son ne zaman verilir?


Kira gelir vergisi mükellefleri 2015 yılında , 1 Ocak 2014 – 31 Aralık 2014 dönemine ait beyana tabi gayrimenkul sermaye iradı gelirleri için 2015 yılının Mart ayının 1’inci gününden 25 inci günü akşamına kadar beyannamelerini vermeleri gerekiyor.Buna göre Mart ayı itibariyle beyanname dönemi başladı.


Beyannameler vergi dairesine verilebildiği gibi internet üzerinden de verilebiliyor.Beyanname verme süresinin son günü eğer resmi tatile denk geliyorsa o halde  resmi tatilden sonraki ilk iş günü de beyannameler verilebiliyor.


Kira geliri vergisi beyan edilmezse ne olur?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com