2014 yılında meskenlerde 3.300 TL'nin ve işyerinde 27.000 TL'nin üzerinde kira geliri elde edenlerin 2015 yılında beyanname vermesi gerekiyor.Mart ayı itibari ile beyan dönemi başladı.Peki kira geliri vergisi beyan edilmezse ne olur?
Kira geliri vergisi beyan edilmezse ne olur?
Devlete ödenmesi gereken vergiler arasında kira gelir vergisi de bulunuyor.Gayrimenkul sermaye iradı olarakta adlandırılan kira gelir vergisi mükellefi,gayrimenkulünü kiraya verip gelir elde eden kişiler oluyor.
Konut ve işyeri kira gelir vergileri farklı hesaplanıyor.Her sene vergi için istisna bedeli belirleniyor ve bu istisna bedelini aşan kişiler kira gelir vergisi ödüyor.Vergiler bir önceki sene elde edilen kira gelirleri için yatırılıyor.2015 yılı için istisna tutarları meskenler 3 bin 300 TL olarak belirlenirken,bu bedel işyerlerinde 27 bin TL olarak tespit ediliyor.
Belirlenen tutarı aşan taşınmaz sahiplerinin beyanname vererek ödemelerini yapmaları gerekiyor.Beyanname için ödeme zamanı -25 Mart 2015 olarak belirleniyor.Buna göre Mart ayı itibari ile beyanname verme dönemi başladı.
Beyanname vermekle yükümlü kişilerin 25 Mart akşamına kadar beyanname vermesi gerekiyor.Beyanname verme süresinin son günü eğer resmi tatile denk geliyorsa,resmi tatilden sonraki ilk iş günü de beyannameler verilebiliyor.Peki kira geliri vergisi beyan edilmezse ne olur?
Beyanname vermeyen taşınmaz sahipleri için birtakım cezalar bulunuyor.Bu cezalar şu şekilde:
-Kira geliri elde edip beyanname vermeyen taşınmaz sahipleri 2014 yılı için 3 bin 300 TL'lik istisnadan faydalanılamıyor.
-Aynı zamanda vergi yükümlüsü adına usulsüzlük cezası kesiliyor ve gelir takdir komisyonunca takdir ediliyor. Takdir edilen gelir üzerinden, Gelir Vergisi ile vergi ziyaı cezası hesaplanıyor.
-Gecikilen her ay için gecikme faizi talep ediliyor. Tahakkuk eden vergi, ceza ve gecikme faizinin tahakkuk tarihinden itibaren bir ay içinde ödenmesi gerekiyor.
Kira gelir vergisi beyannamesi nasıl verilir?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com