27 / 04 / 2024

Kira gelir vergisi beyannamesi 2015 ne zaman verilir?

 Kira gelir vergisi beyannamesi 2015 ne zaman verilir?

Kira bеyannamеsi kira geliri elde eden taşınmaz sahibi tarafından yılın belli bir zaman diliminde yıllık olarak veriliyor.Peki kira gelir vergisi beyannamesi 2015 ne zaman verilir?


Kira gelir vergisi beyannamesi 2015 ne zaman verilir?

Kira bеyannamеsi taşınmaz sahibi tarafından yılda bir kez verilen; yıl boyunсa konut ve іşyerі kіralarından elde edilen gelirlerin yazılı olarak beyan edilmesi bildirilmesi olarak karşımıza  çıkıyor.


Söz konusu beyannameleri kira geliri elde eden herkes ödemiyor.Kira gelirinin istisna tutarını aşması durumunda vergi ödemesi yapılıyor.1 Ocak 2014 ile 31 Aralık 2014 tarihinde elde edilen konut kiralamaları için istisna bedeli 3 bin 300 TL,işyerleri için 27 bin TL olarak belirlendi.


Bir konuta birden fazla kişinin ortak olması halinde ise bu konuttan elde edilen kira geliri için her bir ortak söz konusu istisnadan ayrı ayrı yararlanabiliyor.


Sadece mesken kira geliri elde etse bile ticari, zirai veya mesleki kazancından dolayı mükellefiyeti bulunanlar istisnadan faydalanamayacakları gibi bu sistemden de faydalanamıyor.


Belirlenen istisna bedelinden yüksek kira geliri elde eden gayrimenkul sahiplerinin beyanname vererek vergi ödemeleri yapmaları gerekiyor. Peki kira gelir vergisi beyannamesi 2015 ne zaman verilir?


Kira geliri olanların 9 gün içinde beyanname vermeleri gerekiyor. "Yıllık Gelir Vergisi Beyannamelerini verebilmesi için Gelir İdaresi Başkanlığının Resmi Web sitesinde (www.gib.gov.tr) 'Önceden Hazırlanmış Kira Beyannamesi Sistemi'kullanılabiliyor.


Ayrıca mükellefler Vergi Dairesine AVM'de açılan stantlara giderek e-beyanname programı ile kira geliri beyannamelerini verebiliyor. Kira geliri elde ettiği halde beyanname vermeyen mükelleflerin cezalı tarhiyata muhatap olmamaları için beyannamelerini süresinde vermeleri gerekiyor.

Kira beyannamesi örneği 2015..


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com