28 / 04 / 2024

Kira gelir vergisi beyannamesi 2015 hangi ayda verilir?

 Kira gelir vergisi beyannamesi 2015 hangi ayda verilir?

Gelir Vergisi Kanununa göre kira gelir vergisi beyannamesinin kira geliri elde edenler tarafından verilmesi gerekiyor.Peki kira gelir vergisi beyannamesi 2015 hangi ayda verilir?


Kira gelir vergisi beyannamesi 2015 hangi ayda verilir?

Gelir Vergisi Kanunu esaslarına göre her kira geliri elde eden taşınmaz sahibi,vergi yükümlüsü olmuyor. Elde edilen kiraların belirlenen istisna tutarından az olması halinde, kira gelir vergisi ödenmiyor.

2014 yılında konut kira gelirleri toplamda istisna tutarı olan 3 bin 300 TL'yi aşanlar kira geliri beyannamesi veriyor.2014 yılında işyeri kira geliri; istisna tutarı olan 27 bin TL'yi aşanlar kira geliri beyanı veriyor.

Kira geliri elde eden vergi mükellefleri, internet üzerinden Gelir İdaresi Başkanlığı’nın online sistemini kullanarak kira beyannamelerini verebiliyor.İnternet üzerinden beyanname vermek istemeyenler vergi dairesinden de söz konusu beyanda bulunabiliyor.

Aile bireylerinin her birinin sahip oldukları mal ve haklardan elde ettikleri kira gelirleri için kendi adlarına ayrı ayrı beyanname vermeleri gerekiyor. Beyanname, geliri elde eden aile bireyi adına düzenlenerek imzalanıyor.Küçük ve kısıtlıların mükellef olması durumunda bunlar adına verilecek olan yıllık gelir vergisi beyannamesi veli, vasi veya kayyum tarafından imzalanıyor.

Mal ve haklara hisseli olarak sahip olunması halinde, her ortağın sadece kendi hissesine karşılık gelen kira gelirlerini beyan etmesi gerekiyor.Peki kira gelir vergisi beyannamesi 2015 hangi ayda verilir?

Kira geliri vergisi beyannamesinin 1- Mart-25 Mart tarihleri arasında verilmesi gerekiyor.Buna göre Mart itibari ile beyanname dönemi başladı.

Kira geliri vergisi beyan edilmezse ne olur?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com