19 / 05 / 2024

Kira gelir vergisi 2015 ödeme tarihleri!

Kira gelir vergisi 2015 ödeme tarihleri!

2014 yılında 3300 TL 'nin üzerinde kira bedeli elde eden taşınmaz sahipleri için kira gelir vergisi beyan dönemi başladı.Peki kira gelir vergisi ne zaman ödenir?İşte kira gelir vergisi 2015 ödeme tarihleri..


Kira gelir vergisi 2015 ödeme tarihleri!

Mesken,arsa,arazi,işyeri gibi taşınmaz mallara sahip kişilerin taşınmazlarını kiraya verdiklerinde elde ettikleri gelir üzerinden vergiye tabi tutuluyor.Bu vergi kira gelir vergisi olarak karşımıza çıkıyor.


Kira gelir vergisini herkes ödemekle yükümlü olmuyor.Belirlenen istisna tutarını aşan taşınmaz sahipleri vergi mükellefi oluyor.Mesken kira gelirleri için uygulanan istisna, 2014 takvim yılında elde edilen kira gelirleri için 3 bin 300 lira olarak tespit ediliyor. Yani 2014 mesken kira geliri 3 bin 300 lira ve altında olan ev sahipleri vergiden muaf oluyor,beyanname vermiyor ve vergi ödemiyor. 


Belirlenen istisna tutarını aşan kişiler beyanname verip,vergiyi ödemesi gerekiyor.Kira geliri beyanı götürü gider veya gerçek gider yöntemlerinden biri seçilerek yapılıyor. Götürü gider yönteminde, önce 3 bin 300 liralık istisna düşülüyor, ardından 1 lira masraf olmasa bile, yüzde 25'lik tutar indiriliyor.


Gerçek gider yönteminde de yine yıllık kira gelirinden istisna düşülüyor. Ardından, beyan edilen masraflar indirilerek, vergi hesaplanıyor.Peki kira gelir vergisi 2015 ne zaman ödenir?


Kira gelir vergisi, bir önceki sene içerisinde elde edilen kira geliri için ödeniyor. Buna göre 2014 yılı içerisinde elde edilen gelirin vergisi 2015 yılında kira gelir vergi ödemesi yapılıyor.Mart ve Temmuz aylarında olmak üzere 2 eşit taksit halinde ödeniyor.


Kira gelir vergisi 1.taksit ödemeleri 1 Mart itibari ile başladı.İlk taksit ödemeleri Mart'ın sonuna kadar yapılabilecek. İkinci ödemeler ise Temmuz ayında yatırılacak.


İnternetten kira gelir vergisi nasıl ödenir?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com