14 / 05 / 2024

İnternetten kira gelir vergisi nasıl ödenir?

İnternetten kira gelir vergisi nasıl ödenir?

Senede iki eşit taksit şeklinde ödenebilen kira gelir vergisi ilk taksit ödemeleri Mart itibari ile başladı.Peki kira gelir vergisi nasıl ödenir?İnternetten kira gelir vergisi nasıl ödenir?İşte kira gelir vergisi ödemesine ilişkin bilinmeyenler..


İnternetten kira gelir vergisi nasıl ödenir?

Kira gelir vergisi; Gelir Vergisi Kanunu'nun 70. maddesinde yer alan mal ve hakların kiraya verilmesinden elde edilen gelirin belirli koşullar altında vergilendirmeye tabi tutulması durumunda ödenen vergi olarak karşımıza çıkıyor.


Kira gelir vergisi bir önceki sene içerisinde elde edilen kira geliri için ödeniyor. Bu sene 2014 yılında elde edilen kiralama gelirleri için vergi ödeniyor.


Meskenlerde 2015 yılı için 3.300 TL istisna uygulanıypr. Bu istisnadan sadece mesken kira geliri elde edenler faydalanabiliyor.İşyerinde ise 2015 yılı için istisna bedeli 27.000 TL olup, bu bedelden yüksek miktarda kira geliri elde edenlerin vergi ödemesi gerekiyor.


Kira gelir vergisi senede iki eşit taksit halinde ödeniyor. Ancak öncelikle, Mart ayında beyanda bulunulması gerekiyor.Buna göre beyan dönemi ve ödemeler 1 Mart itibarıyla başladı.İkinci taksitler ise Temmuz ayında ödenecek.Peki internetten kira gelir vergisi nasıl ödenir?


Kira gelir vergisi mükellefleri intvd.gib.gov.tr/kirabeyan adresine giriş yaparak buradan ne kadar vergi ödeyeceklerini hesaplayabiliyor; önceden hazırlanmış kira vergisi beyannamesini doldurarak, beyanda bulunabiliyor.


Kira vergisi vergi daireleri dışında, yetkili bankalar aracılığı ile de ödenebiliyor. 


Kira geliri vergisi kimler ödemez?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com