03 / 05 / 2024

Kira beyannamesinde son gün 25 Mart!

 Kira beyannamesinde son gün 25 Mart!

Kira gelir vergisi mükellefleri vergi dairesine gitmeden, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sitesini kullanarak "Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi" ile yıllık beyannamelerini verebiliyor.1 Mart itibariyle başlayan kira beyannamesinde son gün 25 Mart..


Kira beyannamesinde son gün 25 Mart!

Taşınmaz mal sahiplerinin , 2014 yılında 3.300 TL'nin altında konut veya 27.000 TL'nin üstünde işyeri kira geliri elde etmeleri halinde vergi dairesinde mükellefiyet kaydı açtırması ve beyanname vermesine gerekiyor.


Kira gelirini beyan edecek mükelleflerin tercih edebileceği iki yöntem bulunuyor. Birinci yöntem götürü gider yöntemi oluyor.

Götürü gider yönteminde mükellefler, kira gelirlerinden 3.300 TL'lik istisna tutarını düştükten sonra kalan tutarın yüzde 25'i oranındaki götürü gideri indirebiliyor. 


Bu durumda yıllık kira gelirinden hem 3.300 TL'lik istisna hem de kalan tutarın yüzde 25'i indiriliyor ve beyan edilecek gelire ulaşılıyor.Götürü gider yöntemini seçen mükellefler 2 yıl boyunca bu yöntemden vazgeçemiyor.


Kira geliri elde edenler için ikinci yöntem ise gerçek gider yöntemi oluyor.Giderler istisna sonrası gelirin yüzde 25'inden fazla ise götürü gider yöntemi yerine gerçek gider yöntemini seçmek gerekiyor.Peki kira beyannmesi ne zaman verilir?


Taşınmazlarını kiraya verenler 2014 yılı içinde elde ettikleri kira gelirleri için beyanda bulunmaları gerekiyor. 1 Mart'ta başlayan beyanname dönemi 25 Mart'ta son buluyor.Buna göre beyanname için son 13 gün bulunuyor.


Mükelleflerin kira gelirlerini beyan ederken dikkat etmeleri gereken bazı noktalar da bulunuyor.Kiranın ne kadarını tahsil edildiği önem arz ediyor.Eğer kiracıdan 2014 yılı için 10 aylık kirayı tahsil edebilmişlerse sadece ödenen tutarın beyan edilmesi gerekiyor.Eğer 2014 yılı içinde 2013’den kalma kiralar da ödenmişse bu ödemelerin de 2015 yılında beyan edilmesi gerekiyor.

Kira geliri beyan edilmezse ne olur?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com