17 / 05 / 2024

Kira geliri beyan edilmezse ne olur?

 Kira geliri beyan edilmezse ne olur?

2014 yılında kira geliri elde edenlerin 2015 yılının 25 Mart akşamına kadar beyanname vermesi gerekiyor.Peki kira geliri beyan edilmezse ne olur?Kira geliri beyan etmeme cezası nedir?


Kira geliri beyan edilmezse ne olur?

Mart ve Temmuz ayları olmak üzere iki eşit taksit halinde ödenebilen kira gelir vergisi için öncelikle beyanname verilmesi gerekiyor.Beyannameler bir önceki yıl elde edilen gelirler için veriliyor.2014 yılında gelir elde edenlerin 2015 yılında beyanname verilmesi gerekiyor.


Beyanname 1-25 Mart 2015 tarihleri arasında mükellefin bağlı olduğu vergi dairesine veriliyor.Mükellefler normal olarak ikametgâhlarının bulunduğu yerin vergi dairesine bağlı oluyor.


Beyanname; normal posta ile veya özel dağıtım şirketleri aracılığıyla gönderilirse, vergi dairesine ulaştığı tarihte, taahhütlü posta ile gönderilmiş ise zarfın üzerindeki postaya veriliş tarihinde verilmiş sayılıyor. 


Aynı zamanda bu beyanname vergi dairesine gidilmeden internet üzerinden e-beyanname sistemi ile de verilebiliyor. Bakanlık tarafından hazırlanan Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi ile kira beyannamesinin elektronik ortamda onaylanması halinde beyanname verilmiş oluyor.Peki kira geliri beyan edilmezse ne olur?


Beyan edilmesi gereken kira gelirinin bildirilmemesi durumunda mükellef adına iki kat birinci derece usulsüzlük cezası kesiliyor ve gelir takdir komisyonunca takdir ediliyor. Takdir edilen gelir üzerinden, gelir vergisi ile vergi ziyaı cezası hesaplanıyor. Vergi ziyaı cezası iki kat olarak kesilen usulsüzlük cezası ile kıyaslanıp miktar itibariyle en ağırı uygulanıyor. Ayrıca gecikilen her ay için gecikme faizi talep ediliyor.


Ayrıca gecikilen her ay için gecikme faizi talep ediliyor. Ay kesirlerine isabet eden gecikme zammı günlük olarak hesap ediliyor.

Kira gelirleri nasıl beyan edilir?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com