19 / 03 / 2024

65 yaş üstü dikkat! Kira geliri beyannamesinde son gün!

 65 yaş üstü dikkat! Kira geliri beyannamesinde son gün!

65 yaş üstü sokağa çıkamayan vatandaşlar için beyanname verme süreleri uzatılmıştı. Tahakkuk edecek vergiler için ödemeler bugün sona erdi.


Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs nedeniyle 65 yaş üstü için sokağa çıkma kısıtlaması getirildi. Bu durumda bu sınırı aşan binlerce vatandaş için  emlak vergisi ödeme ve beyanname verme süreleri 16 Haziran tarihine uzatıldı. 


65 yaş üstü dikkat

Maliye tarafından son bir ay içinde beyanname verme sürelerini uzatmak için birçok düzenlemeler yapıldı. Buna göre, 65 yaş üstü, sokağa çıkamayan vatandaşlar için ödeme sürelerini uzatıldı.


Bugün son gün

21 Mart saat 24.00 tarihinden itibaren başlayan sokağa çıkma yasağından sonra bu kez 518 seri numaralı VUK Genel Tebliğiyle  (Md.5) 65 yaş üstü kişilerin ‘mücbir sebep’ kapsamında yer aldığı açıklandı. Bu durumda  65 yaş üstü gelir vergisi mükellefleri bu yasağın sona ereceği tarihe kadar verme-vergi ödeme yükümlülüklerini yerine getiremedi. Sokağa çıkma yasağının sona ermesiyle 15 gün içinde beyannamelerini verip ilk taksit ödemelerini yapabilecekler.


Kronik rahatsızlığı olan da vergi mükellefi

Kronik rahatsızlığı olan ve sokağa çıkma yasağı kapsamında bulunan mükellefler için de aynı durum geçerli. Ancak rahatsızlığın sağlık kuruluşlarından alınacak geçerli belgelerle ispat ve belgelendirilmesi gerekiyor. 


Sokağa çıkma yasağının sona ermesiyle beyannameler vergi dairesine verilebilecek. Ancak bu ertelemeden yararlanabilecek mükelleflerin, mali müşavirleriyle 24 Mart 2020 tarihi itibarıyla geçerli “Aracılık ve Sorumluluk Sözleşmesi” bulunması şartı bulunuyor.