02 / 05 / 2024

Kira beyannamesi vermek için son gün ne zaman?

Kira beyannamesi vermek için son gün ne zaman?

Kira vergi mükellefleri vergi beyannamelerini vergi dairelerine giderek verebildikleri gibi, internet üzerinden online bir şekilde de beyanname verebiliyor.Peki kira beyannamesi vermek için son gün ne zaman?


Kira beyannamesi vermek için son gün ne zaman?

2014 yılı içerisinde gayrimenkulünü kiraya vererek istisna bedelinden yüksek kira geliri elde eden kimseler 2015 yılında kira gelir vergisi mükellefi oluyor.


Kira gelir vergisini, evi kiraya veren kimseler ödüyor. Verginin mükellefi Gelir Vergisi Kanununda "kira gelirine konu mal ve hakların sahipleri, mutasarrıfları, zilyedleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri ile kiralanmış bir mal veya hakkın kiraya verilmesi durumunda kiracıları" şeklinde ifade ediliyor.


Bir takvim yılı içinde elde ettiği konut kira geliri, istisna tutarını (2014 yılı için 3.300 TL) aşanlar yıllık beyanname vermekle mükellef oluyor. Bu bedelin altında gelir elde edenler, vergiden muaf oluyor.


Mükelleflerin, 1 Ocak 2014 - 31 Aralık 2014 dönemine ait beyana tabi gelirler için 1 MART - 25 MART 2015 tarihleri arasında beyannamelerini vermeleri gerekiyordu. Ancak yapılan açıklama ile beyanname verme süresinin 31 Mart'a uzatıldığı belirtildi.

Buna göre kira beyannamesi verecek olanlar için son 6 gün bulunuyor.


Beyanname vermeyenler öncelikle 2015 yılı için belirlenen istisnadan yararlanılamıyor.Mükellef adına iki kat birinci derece usulsüzlük cezası kesiliyor ve gelir takdir komisyonunca takdir ediliyor. Takdir edilen gelir üzerinden, gelir vergisi ile vergi ziyaı cezası hesaplanıyor. Vergi ziyaı cezası iki kat olarak kesilen usulsüzlük cezası ile kıyaslanıp miktar itibariyle en ağırı uygulanıyor. Ayrıca gecikilen her ay için gecikme faizi talep ediliyor.


Gecikilen her ay için de gecikme faizi talep ediliyor. Ay kesirlerine isabet eden gecikme zammı günlük olarak hesap ediliyor.

Online kira beyannamesi 2015!


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com