03 / 05 / 2024

Online kira beyannamesi 2015!

 Online kira beyannamesi 2015!

Kira geliri vergisi mükellefleri, vergi ödemelerinden önce kira beyannamesi veriyor.25 Mart'a kadar verilmesi gereken kira gelir beyannamesi online olarak internetten de verilebiliyor.işte online kira beyannamesi 2015..


Online kira beyannamesi 2015!

Gelir Vergisi Kanunu gereğince, mesken ve işyeri gibi taşınmaz malların kiraya verilmesinden elde edilen kazançlar vergiye tabi tutuluyor.


Vergi için her sene istisna bedeli belirleniyor. Bu bedelin üzerinde kira geliri elde eden kimseler beyanname vererek vergi ödemek ile mükellef oluyor. 2014 yılında meskenlerde 3.300 TL ve işyerinde ise 27.000 TL'lik istisna sınırından yüksek kira geliri elde eden kimseler beyanname verip vergi ödemesi yapıyor.


Beyannameler 25 Mart'a kadar veriliyor.Buna göre beyanname süresi 6 gün sonra sona eriyor. Beyanname vergi dairesine gidilerek verildiği gibi, online olarakta verilebiliyor. Online beyanname Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemin ile veriliyor.Beyanname elektronik ortamda onaylandığı anda beyanname verilmiş sayılıyor.Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi;


-İnternet Vergi Dairesi şifresi kullanılarak, (şifre yoksa, herhangi bir vergi dairesine kimlikle başvurularak ücretsiz olarak alınabilir.) veya


-Kişiye özel hazırlanmış güvenlik soruları cevaplanarak giriş yapılabiliyor.


Kira vergisi yükümlüsü olmayanlar da bu sistemden yararlanabiliyor. Bu bakımdan, vergi dairesinde mükellefiyet kaydı bulunmadığında, internet vergi dairesinde hazırlanan kira beyannamesi elektronik ortamda onaylandığı anda, şahıs adına vergi dairesinde mükellefiyet tesisi ve vergi tahakkuku işlemleri otomatik olarak gerçekleştiriliyor.


Onaylanan kira beyanına ilişkin ödemeler anlaşmalı bankalardan,tüm vergi dairelerinden ve internet bankacılığı kullanılarak yapılabiliyor.

Önceden hazırlanmış kira beyannamesi nasıl doldurulur?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com