23 / 04 / 2024

Kira beyannamesi ne zaman son?

Kira beyannamesi ne zaman son?

Taşınmaz malların kiralanmasından elde edilen gelirler için kira gelir vergisi beyannamesi veriliyor ve vergi ödemesi yapılıyor.1 Mart itibari ile başlayan kira beyannamesi ne zaman son?


Kira beyannamesi ne zaman son? 

Mesken,işyeri gibi taşınmazların kiralanmasından elde edilen gelirler için kira gelir vergisi ödeniyor. Vergiyi, istisna bedelinden yüksek kira geliri elde edenler ödüyor.


İstisna bedelinden düşük kira geliri elde edenler vergi ödemelerinden muaf tutuluyor. 2015 yılında ödenecek kira vergisi için istisna bedelleri şu şekilde belirlendi;


Beyana tabi geliri sadece gayrimenkul sermaye iradından ibaret olan mükelleflerden;


*Bir takvim yılı içinde elde ettiği konut kira geliri, istisna tutarını (2014 yılı için 3.300 TL) aşanlar,


*İşyeri kira gelirleri üzerinden vergi kesintisi yapılanlardan, kira gelirlerinin brüt tutarı beyanname verme sınırını (2014 yılı için 27.000 TL) aşanlar, yıllık beyanname veriyor.


Kira gelir vergisi için öncelikle beyanname veriliyor. Beyannameler, hem vergi dairesinden hem de internet üzerinden verilebiliyor; ödemeler de aynı şekilde vergi dairesinden yapılabilirken, internetten anlaşmalı bankalar aracılığı ile de yapılabiliyor.Peki kira beyannamesi ne zaman son?


Gelir İdaresi Başkanlığınca, 2014 takvim yılına ait Yıllık Gelir Vergisi Beyannamelerinin verilme süreleri 25 Mart tarihinden 31 Mart 2015 Salı günü mesai saati bitimine kadar uzatıldı. Bu bağlamda, 2014 yılında kira geliri elde eden mükelleflerin 31 Mart 2015 Salı günü mesai saati bitimine kadar beyannameleri vermeleri gerekiyor.


Elektronik ortamda beyanname veren mükelleflerin, beyannamelerini gün sonuna kadar gönderebilmeleri mümkün oluyor. Henüz beyannamelerini vermemiş olan mükelleflerin son günü beklemeden beyannamelerini vermeleri menfaatlerine oluyor.

Kira geliri beyannamesinde damga vergisi 2015!


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com