03 / 05 / 2024

Kira beyannamesi en son ne zaman verilir?

 Kira beyannamesi en son ne zaman verilir?

Mart ve Temmuz aylarında olmak üzere iki eşit taksit şeklinde ödenebilen kira gelir vergisi için ödeme ve beyan dönemi 1 Mart itibarıyla başladı.Peki kira beyannamesi en son ne zaman verilir?


Kira beyannamesi en son ne zaman verilir?

Gelir Vergisi Kanununa göre taşınmaz mal kiralamalarında elde edilen gelir vergiye tabi tutuluyor. Kira vergisi mükellefi, kira gelirine konu mal ve hakların sahipleri, mutasarrıfları, zilyedleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri ile kiralanmış bir mal veya hakkın kiraya verilmesi durumunda kiracıları olarak karşımıza çıkıyor. 


Mesken ve işyeri gibi taşınmaz malını 2014 yılı içerisinde kiraya veren kimselerin, kira gelir vergisi ödemeleri gerekiyor. Vergi ödemesi yapılabilmesi için ilk olarak beyanname verilmesi gerekiyor.1 Mart itibari ile beyanname dönemi başladı.Peki kira beyannamesi en son ne zaman verilir?


Kira gelir vergisi için 1 Mart-25 Mart tarihleri arasında beyanname verilmesi gerekiyor.Buna göre en son 25 Mart akşamına kadar beyanname verilmesi gerekiyor.Beyanname verme süresinin son gününün resmi tatil gününe rastlaması halinde, tatilden sonraki ilk iş gününün tatil saatine kadar beyanname verilebiliyor.


Vergi sorumluları normal olarak ikametgâhlarının bulunduğu yerin vergi dairesine bağlı olup; Beyanname, mükellefin bağlı olduğu vergi dairesine veriliyor. Beyanname; normal (adi) posta ile veya özel dağıtım şirketleri aracılığıyla gönderilirse, vergi dairesine ulaştığı tarihte, taahhütlü posta ile gönderilmiş ise zarfın üzerindeki postaya veriliş tarihinde verilmiş sayılıyor. 


Vergi dairesine gitmeden internet üzerinden, Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi ile de beyan verilebiliyor. Bu sistem ile kira beyannamesi elektronik ortamda onaylandığı anda beyanname verilmiş sayılıyor.

Kira beyan sınırı 2015!


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com