11 / 05 / 2024

Kira beyanında bulunmamanın cezası!

 Kira beyanında bulunmamanın cezası!

2014 yılında meskenlerde 3.300 TL'den; işyerinde ise 27.000 TL'den yüksek gelir elde eden kimselerin kira beyanında bulunması gerekiyor.Peki kira geliri beyan edilmezse ne olur?İşte kira beyanında bulunmamanın cezası..


Kira beyanında bulunmamanın cezası!

Gelir Vergisi Kanununa göre taşınmaz mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” oluyor ve bu irat belli koşullarda vergiye tabi tutuluyor.


Verginin mükellefi, kira gelirine konu mal ve hakların sahipleri, mutasarrıfları, zilyedleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri ile kiralanmış bir mal veya hakkın kiraya verilmesi durumunda kiracıları oluyor.


Mükellefler, ancak istisna bedelinden yüksek gelir elde etmeleri halinde beyanname vererek vergi ödüyor. 2015 yılında ödenecek kira geliri için, meskenlerde istisna bedeli 3.300 TL; işyerinde ise 27.000 TL olarak belirlendi.Bu istisna bedellerini aşanlar beyanname verip vergi ödemesi yapıyor.İstisna tutarını aşmayanlar vergiden muaf oluyor.


Kira gelir vergisi için beyannameler 25 Mart 2015 tarihine kadar veriliyor. Beyannameler, vergi dairesine gidilerek verilebiliyor.Buna karşın vergi dairesine gidecek vakti olmayanlar, internet üzerinden önceden hazırlanmış kira beyanname sistemi ile de beyannamelerini verebiliyor.Peki kira beyanında bulunmamanın cezası nedir?


1-25 Mart tarihleri arasında beyanname verilmez ise taşınmaz sahipleri 2014 yılı için 3.300 TL’lik istisnadan yararlanamıyor.Fakat idarece herhangi bir tespit yapılmadan önce, süresinde beyan edilmeyen veya süresinde verilen beyannamede yer almayan konut kirası gelirlerini, süresinden sonra verilen beyanname ile beyan edenler söz konusu istisnadan yararlanabiliyor.


Beyanname vermeyen mükellef adına iki kat birinci derece usulsüzlük cezası kesiliyor ve gelir takdir komisyonunca takdir ediliyor. Takdir edilen gelir üzerinden, gelir vergisi ile vergi ziyaı cezası hesaplanıyor. Vergi ziyaı cezası iki kat olarak kesilen usulsüzlük cezası ile kıyaslanıp miktar itibariyle en ağırı uygulanıyor. Ayrıca gecikilen her ay için gecikme faizi talep ediliyor.

İnternetten kira geliri beyannamesi nasıl verilir?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com