04 / 05 / 2024

Kira geliri beyanında indirilecek giderler nelerdir?

 Kira geliri beyanında indirilecek giderler nelerdir?

Gayrimenkullerin kiraya verilmesinden elde edilen gelir için beyanname verilmesi gerekiyor.Peki kira geliri beyanında indirilecek giderler nelerdir?İşte kira geliri beyanında indirilecek giderler..


Kira geliri beyanında indirilecek giderler nelerdir?

Gayrimenkullerini kiraya veren ve kira kazancı elde eden gayrimenkul sahipleri kira gelir vergisi ödemekle yükümlü oluyor.vergi için öncelikle beyanda bulunulması gerekiyor.2015 yılı için beyan verme dönemi25 Mart itibarıyla sona eriyor.


Gayrimenkul sahipleri gerçek ve götürü gider yöntemlerinden birini seçerek vergilerini ödüyor.Götürü veya gerçek gider yönteminin seçimi, gayrimenkullerin tamamı için yapılmak zorunda oluyor. Bunlardan bir kısmı için gerçek gider, diğer kısmı için götürü gider yöntemi seçilemiyor.


Götürü gider yöntemini seçen mükellefler, iki yıl geçmedikçe gerçek gider yöntemine dönemiyor Götürü gider yöntemini seçen mükellefler, kira gelirlerinden istisna tutarını düştükten sonra kalan tutarın yüzde 25’i oranındaki götürü gideri gerçek giderlere karşılık olmak üzere indirebiliyor. Gayrimenkul için masraf yapılıp yapılmadığına bakılmadan oransal bir indirim kabul ediliyor. Gerçek gider yönteminin seçilmesi durumunda, brüt kira geliri tutarından aşağıdaki giderler indirilebiliyor.


*Gayrimenkul sahibi tarafından kiraya verilen gayrimenkul için ödenen aydınlatma, ısıtma, su ve asansör giderleri,


*Kiraya verilen malların idaresi için yapılan ve gayrimenkulün önemi ile orantılı olan idare giderleri,


*Kiraya verilen mal ve haklara ait sigorta giderleri,


*Kiraya verilen mal ve haklar dolayısıyla yapılan ve bunlara harcanan borçların faiz giderleri,


*Konut olarak kiraya verilen (işyerleri için geçerli değil) bir adet gayrimenkulün iktisap yılından itibaren 5 yıl süre ile iktisap bedelinin yüzde 5’i


*Kiraya verilen mal ve haklar için ödenen vergi, resim, harç ve şerefiyelerle kiraya veren tarafından belediyelere ödenen harcamalara katılma payları,


*Amortismanlar,


*Kiraya veren tarafından kiraya verilen gayrimenkul için yapılan onarım giderleri ile bakım ve idame giderleri,


*Kira ile tuttukları mal ve hakları kiraya verenlerin ödedikleri kiralar ve diğer gerçek giderler,


*Sahibi bulundukları konutları kiraya verenlerin kira ile oturdukları konut veya lojmanların kira bedeli.


Bu giderlerin belgelendirilmesi gerektiği ve bu belgelerin vergi dairesince talep edilme ihtimaline binaen 5 yıl boyunca saklanması gerekiyor.

Kira vergisi beyannamesi nereye verilir?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com