02 / 05 / 2024

Kira gelir vergisi beyannamesi nasıl verilir?

 Kira gelir vergisi beyannamesi nasıl verilir?

Konut,işyeri gibi taşınmazların kiraya verilmesinden elde edilen gelir için ödenen kira gelir vergisinin beyanında bulunulması gerekiyor. Peki kira gelir vergisi beyannamesi nasıl verilir?işte kira gelir beyannamesi 2015..


Kira gelir vergisi beyannamesi nasıl verilir?

Gelir vergisi mükellefi,taşınmazlarını kiraya verip gelir elde eden kişiler oluyor.Kira gelir vergisi için öncelikle beyanda bulunulması gerekiyor.Peki kira gelir beyannamesi nasıl verilir?


Evlerini kiraya verenler 2014 yılı içinde elde ettikleri kira gelirleri için 25 Mart tarihine kadar beyanname vermek zorunda oluyor.Mükellefler, vergi dairesine gitmeden, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesini kullanarak 'Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi' ile yıllık beyannamelerini verebiliyor. İnternet imkanı olmayan veya kullanmayan mükellefler ise vergi dairelerinden temin edecekleri beyannameleri elden ya da iadeli taahhütlü posta yoluyla vergi dairesine verebiliyor.


Konut kira geliri elde edenler için 3 bin 300 TL’lik istisna bulunuyor. Alınan gelir bu tutarın altında olanlar yıllık gelir vergisi beyannamesi vermiyor.İşyerlerinde ise istisna tutarı 27 bin TL olarak tespit ediliyor ve tutarın altındaki kişiler beyanname verip,vergi ödemiyor.


Beyannamelerin aile bireylerinin her birinin sahip oldukları mal ve haklardan elde ettikleri kira gelirleri için kendi adlarına ayrı ayrı verilmesi gerekiyor.


Beyanname, geliri elde eden aile bireyi adına düzenlenerek imzalanıyor.Küçük ve kısıtlıların mükellef olması durumunda bunlar adına verilecek olan yıllık gelir vergisi beyannamesi veli, vasi veya kayyum tarafından imzalanıyor.


Paydaşlığın olduğu taşınmaza sahip olan kişilerin ise sadece kendi hissesine karşılık gelen kira gelirlerini beyan etmesi gerekiyor.


Kira gelir vergisi beyannamesi formu!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com