16 / 05 / 2024

İnternetten kira geliri beyannamesi nasıl verilir?

 İnternetten kira geliri beyannamesi nasıl verilir?

Kira geliri vergisi mükellefleri, vergi ödemelerinden önce kira beyannamesi veriyor.Peki internetten kira geliri beyannamesi nasıl verilir?İşte internetten kira beyannamesi verme işlemleri..


İnternetten kira geliri beyannamesi nasıl verilir?

Gelir Vergisi Kanunu gereğince kira gelir vergisi, konut ve işyeri gibi taşınmaz malların kiraya verilmesinden elde edilen gelirler için ödeniyor.Her sene yeniden belirlenen istisna tutarının aşılması durumunda taşınmaz sahipleri vergi mükellefi oluyor.


2015 yılında istisna tutarı;

*Meskenler 3 bin 300 TL,

*İşyerlerinde 27 bin TL olarak belirleniyor.


Bu istisna tutarlarının aşılması durumunda 2015 yılı için 1-25 Mart tarihleri arasında verilmesi gerekiyor.Buna göre beyanname verecek olan mükellefler için son 9 gün bulunuyor.


Beyannameler vergi dairesine gidilerek verilebildiği gibi, internet üzerinden de verilebiliyor. Peki, internetten kira geliri beyannamesi nasıl verilir?


Beyanname vergi dairesine gitmeden internet üzerinden online bir şekilde "Önceden hazırlanmış kira beyanname sistemi" ile verilebiliyor.Bu Sistemi kullanan kişilerin internet üzerinden beyannamesini onaylayıp göndermeleri durumunda tekrar vergi dairesine gidilmesi gerekmiyor.


Sisteme giriş yapıldıktan sonra mal sahibinin soruları kendisine göre yanıtlaması ve beyannameyi onaylaması gerekiyor.


Onaylayıp gönderilen beyannamede herhangi bir hata yapılması durumunda, bu hatayı düzeltme beyannamesi ile düzelterek tekrar sistem üzerinden göndermek mümkün oluyor.

Kira gelir vergisi beyannamesi verilmezse ne olur?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com