27 / 04 / 2024

Kira beyanı ne zaman verilir 2015?

 Kira beyanı ne zaman verilir 2015?

Gayrimenkul kiralamalarından elde edilen gelir vergiye tabi tutuluyor ve beyanda bulunulması gerekiyor.Peki kira beyanı ne zaman verilir 2015?İşte kira beyannamesi 2015..


Kira beyanı ne zaman verilir 2015?

İşyeri,mesken gibi taşınmaz mallarını kiraya veren ev sahiplerinin ödemesi gereken kira gelir vergisi bulunuyor.Kira geliri elde eden herkes vergiye tabi olmuyor.vergi ödemede bazı kıstaslar da bulunuyor.


Kira gelir vergisi mükellefi olmak için her sene belirlenen istisna bedelinin aşılmış olması gerekiyor.İstisna bedeli 2015 ylı için;Meskenlerde 3.300 TL,işyerlerinde 27.000 TL olarak belirleniyor.Bu tutarı aşan taşınmaz sahipleri vergi ödemekle yükümlü oluyor. Vergiler bir önceki sene elde edilen kira gelirleri için ödeniyor. Örneğin 2014 yılında gelir elde edenlerin bu yıl belirlenen zamanlarda vergisini ödemesi gerekiyor.Peki kira beyanı ne zaman verilir 2015?


Vergi ödemekle yükümlü kişilerin öncelikle yapması gereken şeylerden biri de beyanname vermek oluyor.İstisna bedelini aşan kişilerin 1 Mart-25 Mart 2015 tarihleri arasında beyannamesini vermesi gerekiyor.Buna göre beyan dönemi 1 Mart itibarıyla başladı ve devam ediyor.Beyanda bulunacak olanların 25 Mart akşamına kadar beyanname vermesi zorunlu tutuluyor.


Beyannameyi eksik yada yanlış veren taşınmaz sahiplerine bazı cezalar kesiliyor.Bu nedenle Maliye durumu farketmeden beyanname vermeye gidilirse daha az bir cezayla karşılaşılıyor.


Söz konusu beyannameler taşınmazın bulunduğu vergi dairesinde verilebildiği gibi, dairesine gitmeden internet üzerinden, Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi ile de beyan verilebiliyor. Bu sistem ile kira beyannamesi elektronik ortamda onaylandığı anda beyanname verilmiş sayılıyor.

Kira gelir vergisi nasıl hesaplanır?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com