17 / 05 / 2024

Kimler kira gelir vergisinden muaf?

Kimler kira gelir vergisinden muaf?

Mesken,işyeri gibi taşınmaz malını kiraya veren kişiler kira gelir vergisi ödemekle mükellef oluyor.Peki kimler kira gelir vergisinden muaf?


Kimler kira gelir vergisinden muaf?

Kira gelir vergisi, Gelir Vergisi Kanunu'nun 70. maddesine sıralanan gayrimenkullerin kiraya verilmesinden elde edilen gelirlerin, istisna sınırından yüksek olması halinde ödeniyor.


Mesken veya işyerinizi 2014 yılı içerisinde kiraya vererek gelir elde ettiğinizi düşünelim. Kira gelirinin belirlenen istisna bedelini aşması halinde kira gelir vergisi beyannamesinin verilmesi ve vergi ödemesi yapılması gerekiyor.


Elde ettiğiniz gelir mesken kirası ise ve 3.300 TL'den fazla ise beyanname vermeniz gerekiyor; Aynı şekilde işyeri kiralamalarından ise 27.000 TL'den fazla gelir elde etmeniz halinde yine kira beyanname vermeniz ve vergi ödemeniz gerekiyor.Peki kimler kira gelir vergisinden muaf?


Kira gelir vergisini her kira geliri elde eden taşınmaz sahibi ödemiyor.Vergiden belirlenen istisna sınırının altında kira geliri elde eden kişiler muaf tutuluyor.


Kira gelir vergisinden muaf olmayanların iki eşit taksit şeklinde vergi ödemesini yapması gerekiyor.


Kira gelir vergisi ödeme tarihleri 2015..

Kira gelir vergisi 1. taksiti: Mart ayı

Kira gelir vergisi 2. taksiti: Temmuz ayı


Vergi ödemeleri; Başkanlığın internet sitesi üzerinden anlaşmalı bankaların kredi kartları ile (Sadece GMSİ beyan edenler için), anlaşmalı bankaların internet bankacılığını kullanarak, anlaşmalı bankalardan ve tüm vergi dairelerinden ödenebiliyor.

Kira gelir vergisi internetten ödeme 2015!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com