17 / 05 / 2024

Kimler kira gelir vergisi ödemez 2015?

Kimler kira gelir vergisi ödemez 2015?

Taşınmaz malını kiraya vererek gelir elde eden taşınmaz mal sahipleri kira gelir vergisi ödüyor.Ancak vergiyi kira geliri olan herkes ödemiyor.Peki kimler kira gelir vergisi ödemez 2015?


Kimler kira gelir vergisi ödemez 2015?

Gelir vergisi kanunu gereğince ev ve işyerini kiraya veren mal sahipleri elde ettikleri kira geliri için vergi ödemek ile mükellef oluyor.


Vergi bir önceki sene boyunca elde edilen kira gelirleri için ödeniyor. Bu sene 1 Ocak 2014- 31 Aralık 2014 tarihleri aralığında elde edilen kira gelirleri için kira gelir vergisi ödeniyor.


Ancak, vergiyi gayrimenkulünü kiraya veren tüm malikler ödemiyor.Peki kimler kira gelir vergisi ödemez 2015?


Vergilendirme için her sene istisna tutarı belirleniyor. Bu tutar mesken ve işyerlerinde farklı şekilde tespit ediliyor.


2015 yılında ödenecek vergilerde konut istisna bedeli 3.300 TL olarak belirlenirken, işyeri istisna bedeli 27.000 TL olarak belirlendi.Bu belirlenen istisna bedelinden daha düşük gelir elde eden taşınmaz sahipleri kira gelir vergisi ödemiyor, vergiden muaf oluyor.


Ancak bu istisna bedelini aşan kimselerin beyanname vermeleri ve vergilendirme yöntemlerinden birini seçerek iki eşit taksit şeklinde vergilerini ödemeleri gerekiyor.


Vergilendirme yapmak için aşağıdaki yöntemlerden birini seçmek gerekiyor.


-Götürü Gider Yöntemi 

-Gerçek Gider Yöntemi


Götürü gider yöntemini seçen mükellefler, iki yıl geçmedikçe gerçek gider yöntemine dönemiyor.Gerçek gider yönteminin seçilmesi durumunda, brüt kira geliri tutarından bazı giderlerin gerçek tutarları indirilebiliyor.

Kira gelir vergisini nasıl öderim?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com