24 / 04 / 2024

Kentsel dönüşümden kat mülkiyeti olmayanlar yararlanabilir mi?

 Kentsel dönüşümden kat mülkiyeti olmayanlar yararlanabilir mi?

Bir kentte var olan yapı bozukluklarının giderilmesi ve daha refah ve daha güvenli bir yaşam alanının oluşabilmesi için kentsel dönüşüm projeleri yapılıyor. Peki Kentsel dönüşümden kat mülkiyeti olmayanlar yararlanabilir mi? diyorsanız işte yanıtı...


Kentsel dönüşümden kat mülkiyeti olmayanlar yararlanabilir mi?

Kentsel dönüşüm risk bölgelerinde yer alan ve risk kapsamında yer alan ekonomik ömürlerini bitiren ve depremden dolayı hasar gören yapılar üzerinde söz konusu olabiliyor.


Kentsel dönüşüme, yaşadığı binanın riskli olduğunu düşünen herkes müracaat edebiliyor. Bunun için öncelikle lisanslı kuruluşlara müracaat edilerek yapının riskli olup olmadığı tespit ediliyor.


Yapılan testlere göre binanın riskli olarak tespit edilmesi halinde kentsel dönüşüm süreci başlıyor. Riskli yapı tespiti için öncelikle idarece belirlenmiş kurum ve kuruluşlara bir dilekçe ile başvuruda bulunulması gerekiyor. 


Başvuru için ise bakanlığın sitesinden Türkiye haritası üzerinden bulundukları şehrin seçilmesi gerekiyor. Açılan sayfada bakanlıktan lisanslı kuruluşların listesi sıralanıyo ve bu listeden seçilen bir kuruluşa başvuru yapılabiliyor.Peki Kentsel dönüşümden kat mülkiyeti olmayanlar yararlanabilir mi? diyorsanız işte yanıtı...


Herhangi bir binanın 6306 sayılı Kanun kapsamında risk tespiti yapılabilmesi ve Kanun kapsamındaki haklardan yararlanılabilmesi için, binanın ruhsatlı olması gibi bir zorunluluk bulunmamakta olup, arsa üzerindeki binanın ruhsatsız da olsa arsa sahibine ait olması yeterli kabul ediliyor.


Buna göre kat mülkiyeti olmayan; diğer ifade ile arsa tapulu yapılar da kentsel dönüşüm sürecinde yıkılarak yeniden inşa edilebiliyor.

Ancak yeni yapılacak binada verilecek imara göre bazı hak kayıpları da yaşanabiliyor. 

Tapusuz gecekondu kentsel dönüşüm 2016!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com