28 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm kira yardımı nereden alınır?

 Kentsel dönüşüm kira yardımı nereden alınır?

6306 sayılı Kentsel Dönüşüm Kanunundan faydalanan malik ve kiracılara devlet finansal desteklerde bulunuyor.Finansal desteklerin içinde kira yardımları da bulunuyor.Peki kentsel dönüşüm kira yardımı nereden alınır?


Kentsel dönüşüm kira yardımı nereden alınır?

Kentsel dönüşüm uygulaması kapsamında, binaları riskli olarak tespit edilen ve yıkılan malik ve kiracılara devlet bazı olanaklar sunuyor.Kentsel dönüşümde devlet yardımları kapsamında kira yardımı da bulunuyor.


Kentsel Dönüşüm Kanunu gereğince; anlaşma ile tahliye edilen uygulama alanındaki yapılar ile uygulama alanı dışındaki riskli yapıların maliklerine tahliye tarihinden itibaren konut ve işyerlerinin teslim tarihine veya ilgili kurumca belirlenecek tarihe kadar, mümkün olması hâlinde geçici konut veya işyeri tahsisi, mümkün olmaması hâlinde ise, Bakanlıkça kararlaştırılacak aylık kira yardımı yapılabiliyor. 


Kentsel dönüşüm kira yardımları Dönüşüm Projeleri Özel Hesabından yatırılıyor.Kira yardımları;uygulama alanında kira yardımı talebinin uygulamayı yapan İdare veya TOKİ’ce uygun görülmesi ve onaylanmak üzere Bakanlığa gönderilmesi üzerine, ilgililerine ödenmek üzere İdare veya TOKİ’nin hesabına, uygulama alanı dışındaki riskli yapılarda kira yardımı talebinin Müdürlükçe uygun görülmesi ve onaylanmak üzere Bakanlığa gönderilmesi üzerine, doğrudan riskli yapı maliklerinin hesap numaralarına yapılıyor.


Dönüşüm Projeleri Özel Hesabından aynı kişiye hem kira yardımı ve hem de faiz desteği yapılamıyor. Kira yardımından faydalananlar faiz desteğinden, faiz desteğinden faydalananlar ise kira yardımından faydalanamıyor.


Kentsel dönüşüm kira yardımı 18 ay boyunca yapılıyor. 2014 yılında 680 TL olan kira yardımı miktarı, 2015 yılında 735 TL olarak yapılıyor. Buna göre, maliklere 18 ay boyunca sadece sahip oldukları ve ikamet ettikleri bir bağımsız bölüm için kira yardımı 735 TL olarak ödenecek.


Kentsel dönüşüm kira yardımı şartları!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com




Önerilen Bağlantılar : TOKİ indirim 2016