23 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm kira yardımı kaç ay?

Kentsel dönüşüm kira yardımı kaç ay?

Kentsel dönüşümde anlaşma ile tahliye edilen hak sahiplerinin, il müdürlüklerine müracaat etmesiyle birlikte devlet tarafından kira yardımı alabiliyor.Peki kentsel dönüşüm kira yardımı kaç ay?


Kentsel dönüşüm kira yardımı kaç ay?

Kentsel dönüşümde devlet tarafından sağlanan destekler arasında  kira yardımı da geliyor. Anlaşma ile tahliye edilen riskli yapıların maliklerine tahliye tarihinden itibaren konut ve işyerlerinin teslim tarihine veya ilgili kurumca belirlenecek tarihe kadar, mümkün olması hâlinde geçici konut veya işyeri tahsisi, mümkün olmaması hâlinde ise, Bakanlıkça kararlaştırılacak aylık kira yardımı yapılıyor.


Aylık kira bedeli, her yıl Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan Tüketici Fiyatları Endeksi oranında güncelleniyor.


Uygulama alanında, riskli alan veya rezerv alanı belirlenmesine ilişkin karar ve tapu belgesine istinaden ilgili kuruma,Uygulama alanı dışındaki riskli yapılarda, riskli yapı tespitine ilişkin rapor ve tapu belgesine istinaden Müdürlüğe yapılıyor. İl Müdürlüğü talebi Bakanlığa iletiyor.


İl Müdürlüğü, hak sahipleri tarafından yapılan kira yardımı başvurularını bazı hususlara göre değerlendiriyor, uygun gördüklerini onaylayarak ödeme evrakna bağlıyor.Peki kentsel dönüşüm kira yardımı kaç ay?


Kentsel dönüşüm kira yardımı 18 ay boyunca yapılıyor. 2014 yılında 680 TL olan kira yardımı miktarı, 2015 yılında 735 TL oldu. 


Buna göre, 6306 sayılı yasa kapsamında maliklere 18 ay boyunca sadece sahip oldukları ve ikamet ettikleri bir bağımsız bölüm için kira yardımı 735 TL olarak ödenecek.


Ayrıca kira yardımı tediyelerinde riskli yapıda ikamet şartı aranıyor. Malik, kiracı ve sınırlı ayni hak sahibi olanlardan sadece bu şartı sağlayanlara ödeme yapılıyor.

Kentsel dönüşüm kira yardımı için gerekli belgeler!


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com